Morbidna igra i trgovina ljudskim ostacima: Pitanje nestalih osoba u ratu malo čija je briga

Postavlja se pitanje zbog čega Hrvatska odugovlači i je li zapravo reč o morbidnoj igri i trgovini ljudskim ostacima

Autor: Saša Kosanović
24.03.2023. 15:42
  • Podeli:

Dok se hrvatski političari kunu da im je pitanje nestalih osoba u ratu jedan od najvećih prioriteta, u stvarnosti celi proces traženja tapka u mestu.

Više od dve godine nema pravih kontakata između Kancelarije za zatočene i nestale u Hrvatskoj i Komisije za nestale u Srbiji. Nema konferencija, nema sastanaka, nema zajedničkih ekshumacija, nema zajedničkih identifikacija.

Koliko je situacija beznadežna svedoči podatak da je Hrvatska svojevremeno naručila od Srbije pregled nekoliko lokacija potencijalnih masovnih grobnica, koje je Srbija pripremila, ali se hrvatski istražitelji nikada nisu udostojili da se jave i pojave na lokacijama.

Iz Udruženja porodica poginulih i nestalih "Suza" kažu da postoje registrovana grobna mesta koja čekaju ekshumacije, ali da niko ne rešava slučajeve posmrtnih ostataka koji čekaju u Zagrebu i Osijeku. Prema podacima Haškog tribunala država Hrvatska zna gde se nalaze grobnice.

"To su podaci Haškog tribunala, to su službeni podaci koje Hrvatska ne negira. Politika je uplela svoje prste u to i nema dobre volje da se to rešava", kaže Dragana Đukić iz Udruženja porodica poginulih i nestalih "Suza".

S druge strane, po Hrvatskoj su, prema podacima haškog suda, rasute brojne grobnice u kojima leže tela Srba ubijenih tokom i nakon operacije "Oluja".

Stojan Jelić iz Bijelih voda kraj Gline, pre desetak je godina prijavio jednu potencijalnu postolujnu grobnicu i političarima i nevladinoj organizaciji. Na tom se mestu do danas niko od službenih osoba nije pojavio.

Postavlja se pitanje zbog čega Hrvatska odugovlači i je li zapravo reč o morbidnoj igri i trgovini ljudskim ostacima u kojoj se nestali otkrivaju po načelu reciprociteta.

Naš reporter Saša Kosanović bio je u Vukovaru, Beogradu, Sarajevu i Foči.

Decenijama nakon rata, porodicama ubijenih i negde zakopanih više nije toliko važno hoće li se ubice naći pred licem pravde, ostala im je jedino nada da će konačno pronaći kosti svojih najmilijih i dostojno ih sahraniti.

Ne propustite emisiju Lice pravde utorkom u 21:05 na UNA televiziji. 

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()