Sankcije Rusiji - da ili ne: Šta će odlučiti Srbija i Republika Srpska?

Mnogi u Srbiji i Srpskoj, otvoreno podržavaju ruske teritorijalne pretenzije, ali istovremeno Kosovo smatraju srcem Srbije.

30.03.2022. 16:11
  • Podeli:

Od početka rata u Ukrajini, cela Evropa prati reakcije Srbije i Republike Srpske. Početni stav o poštovanju teritorijalne celovitosti, nije bilo dovoljno, tražila se veća osuda.

Posebno histerično reagovali su političari i mediji u regionu, kritikujući Republiku Srbiju i Republiku Srpsku gotovo kao podržavaoce ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, kada je Srbija u UN-u podržala osudu agresije na Ukrajinu, politički pritisak se smanjio. Očekivano, i Srbija i Srpska, protive se sankcijama protiv Rusije.

"Jednostavno mislim da u ovoj priči treba da ostanemo neutralni i protiv smo tog da se uvode sankcije i protiv smo onoga što se dešava u određenim zemljama, protiv iracionalne rusofobije gde ispaštaju ljudi koji su apsolutno nevini, poput Čajkovskog i Dostojevskog. Oni nisu napravili nikakav ratnohuškački projekat, nego su radili nešto drugo za kompletnu civilizaciju", rekao je savetnik za unutrašnju politiku Milorada Dodika i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Mnogi u Srbiji i Srpskoj, otvoreno podržavaju ruske teritorijalne pretenzije, ali istovremeno Kosovo smatraju srcem Srbije.

"To su dve potpuno identične situacije, jer je Kosovo deo Srbije, naša kolevka i izvor duhovnosti i državnosti, sveta zemlja, kao što je i Krim sveta zemlja za Rusiju, a Donbas i Kijev istorijska ruska zemlja. Za nas je Krim Rusija, a Kosovo i Metohija Srbija", objašnjava lider pokreta "Dveri" Boško Obradović

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Milan Krstić, smatra da će se nakon izbora zaoštriti pritisci na Srbiju i Srpsku i da će se tražiti da podrže sankcije protiv Ruske Federacije.

U reportaži govore i pripadnici Noćnih vukova, otvoreno proruskog udruženja, čije stavove dele mnogi Srbi, ali i psiholog Srđan Puhalo i politikolog Aleksandar Savanović.

Emisiju Lice pravde, možete gledati sredom u 21 sat na Una TV.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()