Linglong o "radnicima iz Indije": Strogo se pridržavamo zakona i propisa u Srbiji i Evropskoj uniji

Neki mediji su objavili video snimke za koje navode da u njima rukovodioci kompanije fizički zlostavljaju radnike indijske nacionalnosti

02.02.2024. 19:09
  • Podeli:
gume, felne, auto-gume - foto pixabay-6542647520f31.webp Foto: Pixabay

Kompanija Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin, koja gradi fabriku automobilskih guma u tom gradu, saopštila je danas da se u poslovanju strogo pridržava zakona i propisa Srbije i Evropske unije i da trenutno ne zapošljava niti je ranije zapošljavala radnike indijske nacionalnosti u Srbiji.

Reagujući na informacije i video snimke koji su se pojavili u medijima, a u kojima se, kako kažu, netačno tumači da rukovodioci Linglonga fizički zlostavljaju radnike indijske nacionalnosti, iz te kompanije su naglasili da su oni u septembru 2022. godine okončali saradnju sa preduzećem China Energy Construction Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd. (CEEC TEPC).

Organizacija Zrenjaninski socialni forum navela je ranije da zaposleni indijske nacionalnosti u preduzeću China Energy Engineering Group angažovani na izgradnji fabrike Linglong International Europe d.o.o. tvrde da su im uskraćena zakonska prava, a neki mediji su objavili video snimke, za koje navode da u njima rukovodioci Linglonga fizički zlostavljaju radnike indijske nacionalnosti. 

"Na objavljenim video snimcima se ne nalazi nijedan zaposleni preduzeća Linglong International Europe d.o.o. već izvođača China First Highway Engineering Co. Ltd. koji rade na drugom projektu. Želimo da  naglasimo da pomenuti radnici indijske nacionalnosti nisu zaposleni i nikada nisu bili zaposleni u preduzeću Linglong International Europe niti da rade na projektu izgradnje fabričkog kompleksa u Zrenjaninu", naglašava se u saopštenju Linglong International Europe.

Dodaje se da se Linglong International Europe d.o.o. uvek strogo pridržavao i uvek će se pridržavati relevantnih zakona i propisa Srbije i EU, i adekvatno i etički upravljati svojim poslovanjem i svojim izvođačima i njihovim podizvođačima. 

"Linglong International Europe d.o.o. će nastaviti da se pridržava principa fokusiranih na dobrobit zaposlenih i obezbedi dalje poštovanje zakona i propisa", ističe se.

Mediji su ranije preneli da je grupa radnika iz Indije, angažovanih na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, zatražila pomoć jer im kasne plate, pasoši su im oduzeti, istekle su im radne dozvole, preti im deportacija, da nemaju dovoljno hrane i da žive u neuslovnim objektima.
Radnici su rekli da su im vize istekle i da su dobili samo po 500 dolara, a firma im duguje po 2.000 doara.

Oni su tvrdili i da im je kompanija zadržala pasoše i da su ih dobijali samo kad je trebalo da pošalju novac porodicama i odmah su morali da ih vrate.

Navodili su i da su radili uglavnom na visini, a od zaštitne opreme imali su samo šlemove, te su morali da rade brzo i to teške poslove, a kada na gradilištu Linglonga nije bilo posla, poslodavac ih je poslao u Suboticu da rade na izgradnji železničke pruge, za šta, kako kažu, nisu stručni.

Pošto je njihova priča objavljena u medijima, kako su ispričali, napali su ih kineski menadžeri iz kompanije Linglong, te ih čak i tukli. Radnici iz Indije tvrde i da su menadžeri hteli da ih oteraju iz smeštaja i da im ne isplate zaostali novac.

Kako se pisalo, te radnike je angažovala kompanija "Čajna enerdži inženjering grupa" (CEEC) koja je registrovana u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()