Nastavljeno suđenje Tačiju: 'OVK zlostavljala Rome zbog saradnje sa Srbima, ali i zbog albanskog rasizma'

Na suđenju svedočio predstavnik Evropskog centra za zaštitu prava Roma

19.03.2024. 13:42
  • Podeli:
hašim tači Koen van WeelPool via AP tanju-642ad3273e2c2.webp Foto: Koen van WeelPool via AP Tanjug

Klod Kan, predstavnik Evropskog centra za zaštitu prava Roma potvrdio je na suđenju Hašimu Tačiju da su Romi za vreme rata na Kosovu i posle povlačenja srpskih snaga trpeli torturu i da su bili pritvarani i zlostavljani zbog sumnje da su sarađivali sa Srbima.

Kan, koji je pisao izveštaj o položaju Roma u toj srpskoj pokrajini, kazao je da su pripadnici te nacionalne manjine u Prizrenu i Đakovici sa kojima je razgovarao bili veoma uznemireni, a mnogi od njih i povređeni. Bili su preplašeni i zabrinuti za živote svojih rođaka koji su bili oteti. Istakao je da Unmik i Kfor nisu mogli da osiguraju bezbednost i da su civili razmišljali u kom pravcu da beže. Kan je kazao da su mnogim Romima, koji nisu bili politički opredeljeni, bile spaljene kuće i da se OVK i na taj način svetila onima koje je smatrala srpskim špijunima.

U svom izveštaju, Kan je napisao i da je izvor animoziteta Albanaca prema Romima bio dublji rasizam i isključivost i da je antiromsko raspoloženje bilo rašireno kod Albanaca.

Romi su, prema njegovom svedočenju, bili odani ideji Jugoslavije.

Kan je naveo da je OVK imala moć koju KFOR, nakon odlaska srpskih snaga, nije mogao da zaustavi, niti je tu nemoć krio, kao i da je na Kosovu vladala atmosfera nasilja.

Nina Tavakoli, koja je od ove sedmice jedna od Tačijevih advokata u ovom postupku, pitala je svedoka da li se seća da je njen klijent u to vreme bio zagovornik teze o multinacionalnom Kosovu kao i da je pozivao na obustavu nasilja, posebno nad Romima. Kan je izjavio da se ne seća takvih Tačijevih stavova.

Odgovarajući na pitanja da li su mu Romi sa kojima je razgovarao decidno tvrdili da su ih zlostavljali pripadnici OVK, svedok je objasnio da su neki navodili da su to bili ljudi u civilu ili osobe u uniformama, ali im to nije bilo značajno. Tavakoli je ukazivala da su nasilje na Kosovu činili Albanci samoinicijativno a ne pripadnici OVK, a Kan je potvrdio i da su mu Romi kazali da je uniformu OVK bilo moguće kupiti za 30 maraka.

Tavakoli je pitala svedoka da i mu je poznato da su Albanci zamerali Romima zato što su sa srpskom policijom pljačkali  i pomagali u sahranjivanju ubijenih. Svedok je kazao da su Romi tvrdili da im je naoružana policija to naredila.

„Bio sam očevidac nasilja i osvete zlog, raspuštenog sveta ali nismo istraživali OVK. Nismo znali ko je ko u OVK, ali narod je znao. Nemački komandant Kfora rekao mi je da je na Kosovu, od povratka albanskih izbeglica, u rejonu Prizrena i Đakovice zabeležio 250 ubistava. Pripadnici Kfora iz Velike Britanije u Prištini mogli su da zaustave nasilje ali im je rečeno da dozvole Albancima da pljačkaju imovinu”, rekao je Kan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()