'EU strateško opredeljenje Srbije koje se neće menjati': Obeležen Dan Evrope u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na godišnjicu Šumanove deklaracije koja je iznela njegovu ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi, koja bi rat među evropskim nacijama učinila nezamislivim

09.05.2024. 18:45
  • Podeli:
vucic ziofre dan evrope-663d0011b7190.webp Foto: UNA

Svečani prijem povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo u Evropi, održan je danas u Beogradu a skupu koji je organizovao šef delegacije EU Emanuele Žiofre prisustvovale su brojne zvanice među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani prijem počeo je intoniranjem himni Srbije i Evrope, posle čega su se okupljenima obratili ambasador Žiofre i predsednik Vučić.

Na prijemu u Botaničkoj bašti bili su i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri Goran Vesić, Ivica Dačić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, članovi vlade, poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije.

Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na godišnjicu Šumanove deklaracije koja je iznela njegovu ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi, koja bi rat među evropskim nacijama učinila nezamislivim.

Šumanov predlog se smatra začetkom onoga što je sada Evropska unija.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo, da je EU potpuno posvećena podršci građanima Srbije da se pridruže velikoj, evropskoj porodici kojoj pripadaju. 

"Pridružite nam se u izgradnji našeg doma, da zajedno gradimo evropski dom koji može da sarađuje u ovim sve složenijim izazovima u svetu, da gradimo naš evropski dom u kojem želimo dobrodošlicu novim članicama", rekao je Žiofre na svečanom prijemu povodom Dana Evrope. 

Žiofre je naglasio da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije i u kontekstu aktuelnih reformi i dodao da računa na vlast Srbije i njene građane dase pridruže u izgradnji evropskog doma.

Foto: UNA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je važno da se danas podsetimo razloga zbog koga je EU nastala i osnova na kojima je nastala i šta je to što nas spaja i podsetio da je evropski put strateška odluka Srbije.

On je na svečanom prijemu povodom Dana Evrope rekao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta, kao i da je za Srbiju to i jedna od najvažnijih stvari  - očuvanje mira, života i trasiranje života i budućnosti za mlade.

"Hvala partnerima za pomoć kroz investicije, EU je najveći investitor, od  fondova solidarnosti i drugih, kad god su građani Srbije bili ugroženi od poplava pa nadalje. Taj novac za nas nije mali. Bez EU ne bi bilo projekata - infrastrukturnih, brze pruge, školskih, prosvetnih, naučnih. I za to iskazujem ogromnu zahvalnost i zemljama i ljudima u EU koji su pomagali Srbiju", rekao je Vučić.

On je u svoje i ime građana Srbije čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope.

"Ne želim da govorim ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti pokorni, što bi za nas možda bilo i bolje, verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i pričamo o budućnosti", rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga. 

"Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija izuzetno poštuje EU i da želimo da joj se približimo što je moguće pre. 

"Nastavićemo da radimo. I vama lično, dragi Emanuele, mnogo hvala na posvećenosti, mnogo hvala na napornom radu, mnogo hvala što ponekad razumete i našu kapricioznost i hvala što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()