Plastični pribor za jelo odlazi u prošlost

Englezi mogu da održe lekciju o recikliranju.

Autor: Srđan Ristić
19.01.2023. 20:05
  • Podeli:

Da li je potrebno da koristimo ovoliko plastike koju svakodnevno koristimo, sve te čaše, flaše, viljuške?

Sigurno da možemo da nađemo neko bolje rešenje. 

Engleska je ovaj put, dala dobar primer, jer će zabraniti niz plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Cilj je da se ograniči i smanji zagađenje plastikom. Zabrana će stupiti na snagu u jesen ove godine, kako navode u britanskom odeljenju za životnu sredinu. Ona uključuje plastičan pribor za jelo, tanjire, činije.

"Uvešćemo zabranu velikog broja problematične plastike za jednokratnu upotrebu do oktobra ove godine. Zabrana uključuje polistirenske šolje i posude. Dakle, čitav niz predmeta koji se obično stavljaju u otpad, a koji su u problematični za životnu sredinu.", kaže Rebeka Pou, britanska poslanica.

Engleska trenutno koristi oko 2,7 milijardi komada pribora za jelo za jednokratnu upotrebu svake godine - od kojih je većina plastična, kao i 721 milion takvih tanjira. A problem je što se samo deseti deo na kraju reciklira.

Globalno istraživanje iz 2022. pokazalo je da tri od četiri osobe žele da se jednoktrtna plastika zabrani što je pre moguće, mada neki smatraju da će navikavanje na život bez plastike biti težak.

Ujedinjene nacije kažu da su decenije prekomerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu izazvale „globalnu ekološku katastrofu“.

Većina plastike može ostati netaknuta vekovima i oštetiti okeane, reke i zemljište gde milioni tona završe kao otpad svake godine.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()