Počela Nedelja ponosa 2023

"Nedelja ponosa" u Beogradu obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja

04.09.2023. 14:17
  • Podeli:

Nedelja ponosa 2023, koja će trajati do 10. septembra, otvorena je danas na platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu.

Direktor Beograd prajda Goran Miletić rekao je da ovo nije, za razliku od prethodnih godina, nimalo optimističan momenat.

„Nema nikakvih pozitivnih promena sa kojima bismo najavili otvaranje ovogodišnje Nedelje ponosa. Nema ničeg šarenog. Situacija za nas LGBT zajednicu je mnogo lošija nego u ranijem periodu“, rekao je Miletić i istakao da ne postoji nikakvo interesovanje vlasti da se nešto uradi, da se bilo koji od zahteva ispuni.

Miletić je naveo da je vlast odustala od donošenja Zakona o istopolnim zajednicama i dodao da ne postoji nikakav interes da se bilo koji od zahteva Beograd prajda ispune.

Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama jedan je od glavnih zahteva LGBT+ zajednice u Srbiji od 2017. godine.

Foto: UNA

Usvajanje ovog, kao i Zakona o rodnom identitetu, te poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, su i zahtevi ovogodišnjeg Prajda koji se održava pod sloganom "Nismo ni blizu". Zajednica traži i brzu i adekvatnu reakciju nadležnih i javnu osudu govora mržnje i zločina motivisanih mržnjom prema LGBT+ osobama.

Aktivisti su na otvaranju "Nedelje ponosa" na Kalemegdanu nosili LGBT+ i transrodne zastave kao i transparente na kojima je pisalo "Zakon o istopolnim zajednicama", "Zakon o rodnom identitetu", "Nismo ni blizu" i druge. 

"Nedelja ponosa" u Beogradu obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom.

Prajd marš je zakazan za 9. septembar.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()