Ambasada Britanije proslavila rođendan Čarlsa III: Vučić nazdravio kralju i prijateljstvu dve države

Srbi i Britanci imaju dosta zajedničkog, poput smisla za humor i odrastanja na gledanju istih serija kao što su Monti Pajton i Mućke, rekao je Ferguson

20.06.2024. 21:03
  • Podeli:
aleksandar vučić, 20 jun 2024 - foto TANJUG VLADIMIR ŠPORČIĆ-6674781bea60b.webp Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Britanska ambasada proslavila je večeras zvaničan rođendan kralja Čarlsa Trećeg u rezidenciji ambasadora u Beogradu, a događaju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson je podsetio da je ovo prvi put da se zvaničan rođendan britanskog kralja proslavlja u Beogradu, kao i da sa svojom porodicom nešto manje od godinu dana živi u Beogradu.

"Želeo sam da kažem koliko smo srećni, što svakodnevno možemo da ovu lepu i fascinantnu zemlju nazovemo domom", poručio je Ferguson.

Naveo je da putujući po Srbiji susreo brojne izvanredne ljude i istakao da mu je najveći utisak u poslednjih godinu dana kako obavlja funkciju ambasadora u Beogradu to što vidi koliko potencijala ima naša zemlja, kao i koliko mogućnosti ima za Veliku Britaniju i Srbiju da razvijaju i produbljuju partnerstvo.

Domaćini proslave Kraljevog zvaničnog rođendana u Beogradu su britanski ambasador u Srbiji, Edvard Ferguson sa suprugom Kerolajn

"Naše dve države su veoma stari prijatelji, već skoro dvesta godina, uključujući i bliska savezništva tokom dva svetska rata. Naravno, videli smo i uspone i padove, ali moj osnovni cilj, moja misija kao ambasadora, jeste da radim sve ono što mogu na izgradnji modernijih, pozitivnijih odnosa sa Srbijom, čvrsto orijentisanim ka budućnosti", poručio je Ferguson.

Napomenuo je da mu je po dolasku u Srbiju postalo jasno koliko toga Srbi i Britanci imaju zajedničkog, poput smisla za humor, odrastanja na gledanju istih serija kao što su Monti Pajton i Mućke, kao i sklonost oba naroda ka praćenju dva sporta, fudbalu i tenisu.

Kako je tema ovogodišnje proslave zvaničnog kraljevog rođendana u Beogradu turnir Vimbldon, Ferguson je podsetio koliko puta je taj turnir osvojio srpski teniser Novak Đoković, koga je nazvao najvećim teniserom svih vremena, a pomenuo je i mlade srpske teniserke, Olgu Danilović i Lunu Vujović.

"Turnir u Vimbldonu pokazuje mnogo toga o čemu volimo da mislimo kao o najboljem u Britaniji: očuvanje tradicije, težnja za izvrsnošću i duboko poštovanje fer pleja. Mi smo pokušali da nešto od toga danas prikažemo ovde", istakao je Ferguson.

On je nazdravio britanskom kralju Čarlsu Trećem i prijateljstvu Ujedinjenog kraljevstva i Srbije. U okviru događaja, intonirane su državne himne Ujedinjenog Kraljevstva "Bože čuvaj kralja" i Republike Srbije "Bože pravde".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()