Beloruska čestitka Beogradu: Zajednička borba protiv fašizma je u temeljima naša dva naroda

Danas se zajedno prisećamo podviga oslobodilaca, istakao je ambasador Malinovski

20.10.2024. 09:49
  • Podeli:
Partizani_Beograd_oslobođenje Beograda_Beogradska operacija_Foto Wikimedia Public domain-1666251852103.webp Foto: Wikimedia / Public domain

Ambasador Belorusije u Srbiji, Sergej Malinovski, čestitao je svim građanima Beograda i ostalim građanima naše zemlje 80. godišnjicu oslobođenja od nacističkih osvajača, ističući da komemorativne manifestacije povodom zajedničke borbe protiv fašizma spajaju Srbiju i Belorusiju.

On je, u intervjuu za Novosti, ukazao da je Beograd "herojska stanica u istoriji Drugog svetskog rata, herojska stanica zajedničke borbe naših naroda protiv fašizma".

"Među crvenoarmejcima koji su, zajedno sa jugoslovenskim partizanima, učestvovali u Beogradskoj ofanzivnoj operaciji bili su i Belorusi. Mnogi od njih položili su živote na oltar ove sjajne, dragocene pobede. Utoliko je i za nas ovaj jubilej slobode Beograda značajniji", rekao je Malinovski.

On navodi da je i u Belorusiji, 3. jula ove godine, obeležena 80. godišnjica pobede ove zemlje i da svečane komemorativne manifestacije tim povodom spajaju Srbiju i Belorusiju.

''Danas se zajedno prisećamo podviga oslobodilaca. Poručujemo da je snažno sećanje na sve one koji su žrtvovali najdragocenije, sopstvene živote, za slobodu. Za slobodu svoje otadžbine, svog potomstva i upisali se u besmrtne'', dodaje on.

Malinovski napominje da je u Belorusiji svaki treći stanovnik poginuo tokom Velikog otadžbinskog rata.

''Naša zemlja poseban značaj pridaje sećanju na taj surovi i sudbonosni rat. Pridajemo značaj brizi za očuvanje istorijske istine i činimo mnogo da je prenesemo budućim generacijama. Da pamte žrtve slavnih predaka i cene slobodu koju su im doneli, plaćajući je životima", naglasio je on.

Zajednička borba protiv fašizma je u temeljima srpskog i beloruskog naroda, a najtvrđi stub očuvao je naše tradicionalno prijateljske veze, zaključio je Malinovski, izražavajući zahvalnost na prilici da bude deo svečanosti povodom jubileja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()