'BiH može da opstane samo kao država ravnopravnih naroda, prvi smo pružili ruku Zagrebu'

Svi bi trebalo da na neki način zakopaju ratne sekire koje imaju prema Republici Srpskoj, poručio šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Sokolcu

09.01.2023. 13:58
  • Podeli:
Ivica Dačić_polaganje venaca_Mali Zejtinlik_Milorad Dodik_Foto Tanjug Strahinja Aćimović-63bc10169abaf.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, položio je venac na spomen krstu na vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokolcu.

U delegaciji su bili i ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Dačić je novinarima posle polaganja venca rekao da je došao da pošalje poruku mira i dobrosusedskih odnosa, a ne da bi se raspravljalo o bilo kakvim sukobima, kojih je, kako je rekao, nažalost bilo dosta u našoj istoriji.

"BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i ravnopravnih entiteta", rekao je Dačić. On je u ime Srbije čestitao dan Republike Srpske, rekavši da RS nije samo narodna tvorevina za koju su živote dali svi oni ljudi kojima je danas odata počast, nego je RS i dejtonska tvorevina.

Dodao je da je RS zagarantovana i ustavom i međunarodnim aktima, dodajući da to nema nikakve veze sa pitanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, odlukama raznih sudova i tako dalje.

"Srbija, kao što znate, ima specijalne veze sa RS i mi podržavamo Srpsku, želimo uspešan razvoj, želimo i najbolje odnose sa BiH, ali mi pre svega vodimo računa o interesima našeg srpskog naroda u skladu sa međunarodnim konvencijama", rekao je Dačić,

"Svi trebalo da na neki način zakopaju ratne sekire koje imaju prema RS", rekao je šef srpske diplomatije i poručio da: "BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i ravnopravnih entiteta".

'Prvi smo pružili ruku Zagrebu'

Dačić je prethodno izjavio da je Beograd prvi pružio ruku Zagrebu u želji da normalizuje odnose između dve zemlje, ali da ne zna, kako je kazao, koliko će to imati efekta.

"Poneli smo se veoma odgovorno u smislu poruka koje smo poslali. Mi smo pružili prvi ruku i videćemo kako će se dalje odvijati", poručio je ministar gostujuchi na TV Happy.

Dačić je rekao da je Beograd, u dogovoru sa Miloradom Pupovcem, iskoristio tradicionalni Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu u pokušaju da dođe do diplomatskog otopljavanja odnosa sa Hrvatskom.

"Moj zadatak je bio da prenesem poruku da, i pored svih međusobnih razlika, moramo da se dogovaramo oko pitanja koja se tiču sadašnjosti i budućnosti i da stvari oko prošlosti rešavamo na miran i kulturan način. Nisam baš optimista da će tako da bude", poručio je Dačić.

On je dodao da je pitanje šta ko želi, ali da on smatra da ima mnogo razloga da nađemo zajedniccki interes.

"Razgovarao sam i sa hrvatskim ministrom o tome da njima u svemu tome fali kontekst.  Trebalo bi da obuhvatamo sve ono što tišti nas, Prvi srpski rat, Drugi svetski rat, Oluju. Naravno, svesni smo i onoga što tišti Hrvate, a to su devedesete godine, ali ako već želimo da radimo na tome, moramo da radimo na prevazilaženju tih prepreka za normalizaciju odnosa", istakao je Dačić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()