Borelj: Postignut dogovor Beograda i Prištine

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU istakao je da će dve strane u narednim danima pričati o narednim koracima dijaloga

23.11.2022. 23:18
  • Podeli:
Tan2022-11-14_94434281_0 Žozep Borelj AP PhotoGeert Vanden Wijngaert-1668418557100.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Glavni pregovarači Beograda i Prištine su večeras postigli dogovor po kojem će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na KiM, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

"Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa”, napisao je Borelj na Tviteru.

On će, kako je najavio, u narednim danima pozvati Beograd i Prištinu na razgovor o narednim koracima u okviru predloga “sa ciljem da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju."

"U slučaju opstrukcije bilo koje Strane, EU kao posrednik može prekinuti proces”, poručio je Borelj.

Borelj je zahvalio specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na “njegovom napornom radu”. 

Lajčak je večeras direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i glavnom pregovaraču Prištine u dijalogu sa Beogradom Besniku Bisljimiju zahvalio na postignutom dogovoru o registarskim tablicama.

“Večeras zahvaljujem Bisljimi Besniku i Petru Petkoviću na njihovom današnjem konstruktivnom angažmanu. I veliko hvala Stejt departmentu i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocenjivoj podršci”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Žiofre: Dogovor oko registarskih tablica veoma dobra vest

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre saopštio je danas da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama veoma dobra vest i dodao da se sada obe strane mogu fokusirati na ''normalizaciju odnosa''.

''Veoma dobre vesti iz Brisela. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbegne dalja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa'', napisao je Žiofre u objavi na društvenoj mreži Tviter.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()