Borelj: Vučić i Kurti pozvani u Brisel 27. februara, očekujem da prihvate predlog

Borelj je rekao i da se Srbija nedovoljno usklađuje sa spoljnom politikom EU.

19.02.2023. 13:43
  • Podeli:
Žozep Borelj_Josep Borrell_Foto Reuters-63cecc8dad4ce.webp Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti pozvani u Brisel 27. februara i da se nada da će "prihvatiti predlog kao put da normalizuju svoje odnose".

"Pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da ga prihvate kao put da normalizuju svoje odnose", rekao je Borelj za Dojče vele.

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za put Srbije ka EU, Borelj je rekao da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom poilitikom EU u dovoljnoj meri.

"Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom. Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo hteli. To je deo razgovora i angažovanja prema Srbiji", dodao je Borelj. 

Podsetimo, šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, susreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na 59. Minhensoj bezbednosnoj konferenciji. Nakon susreta je saopštio  da su predlog EU o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politkom (CFSP) ključni za evropski put Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()