Brnabić: Predstavljeno pet zakona, predlozi odbijeni - želimo da primenimo sve preporuke ODIHR

"Želim da primenim sve ODIHR preporuke", rekla je Brnabić.

11.04.2024. 14:44
  • Podeli:

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić posle održanog sastanka o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa u Srbiji, obraća se javnosti.

'Primenićemo sve preporuke ODIHR'

"Imali smo, još jedan u redu, pokušaj dijaloga, i ja mislim da dijalog ovako ne izgleda, što me neće sprečiti da nastavim da pokušavam. To je moja dužnost, moja obaveza", rekla je Brnabić na početku.

Kako je navela, današnja tema je bila najkonkretnija moguća, a to je konsenzus oko preporuka ODIHR-a o izbornim uslovima.

"Na prva dva sastanka pokušaja dijaloga nisam od predstavnika opozicije, okupljenih oko Srbije protiv nasilja, dobila ne samo nikakve inpute šta su im prioriteti, kada govorimo o ODIHR preporukama, već oni samo žele da razgovaraju o svojim zahtevima", navela je između ostalog i dodala:

"Ono što je danas konkretno ponuđeno su izmene i dopune pet zakona koje, ukoliko i kada uradimo, potpuno smo primenili sedam ODIHR preporuka. Nisam birala koje preporuke želim da implementiram, jer želim da implementiram sve", rekla je Brnabić.

'Nema dileme oko datuma izbora u Beogradu  - ostaje 2. jun'

"Što se datuma tiče, izbori za grad Beograd su raspisani u najkasnijem mogućem terminu i održaće se u skladu sa zakonima Srbije u najkasnijem mogućem terminu, 2. jun. Što se tiče svih ostalih lokalnih izbora, i dalje nudimo, ukoliko žele, da razgovaramo o datumu tih izbora. Ukoliko ne žele, ti izbori će se održati onda kada im je vreme, to je jul ili avgust", navela je Brnabić.

Ana Brnabić je rekla da ona insistira da se rade one stvari oko kojih se svi apsolutno slažu svi, a da opozicija insistira na jedinoj stvari oko kojih se ne slažu.

SPN sutra do 12 sati dostaviće svoje predloge

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić iznela je danas plan u četiri tačke o daljim koracima u implementaciji preporuka ODIHR-a, a prva tačka je, kako je navela, zahtev opoziciji okupljenoj oko liste "Srbija protiv nasilja" (SPN) da joj do sutra u 12 časova dostave predlog kako dalje raditi na primeni preporuka, sa jasnim prioritetima.

Navela je da je zamolila službu Narodne skupštine da te četiri tačke pošalje delu opozicije okupljene oko SPN, zato što, kako je istakla, nisu želeli da sačekaju kraj sastanka, jer je njihova vizija dijaloga, kako Brnabić kaže, da se sastanak napusti. 

"Pod dva, do sutra u 12 časova da nam pošalju predlog njihovih predstavnika za komisiju, koja će se baviti uvidom, revizijom i kontrolom biračkog spiska. Ovo se takođe odnosi i na organizacije civilnog društva kako bi u najkraćem mogućem roku formirali tu komisiju", pročitala je Brnabić drugu tačku. 

Kao treću tačku, navela je zahtev da resorna ministarstva u okviru tehničke vlade treba što pre da uvrste komentare organizacija civilnog društva koje su primili, kao i komentare poslaničkih grupa, ukoliko ih bude.

"Kako bi finalizovali u narednih pet dana ove zakone, kako bi imali još jedan sastanak da proverimo, da li je to to što želimo da radimo. Kako bi nakon toga organizovali u Narodnoj skupštini javno slušanje i onda išli u usvajanje ovih zakona", rekla je Brnabić.

Konačno, Brnabić se zahvalila Zeleno-levom frontu (ZLF), zato što se njihova predstavnica, kako kaže, osvrtala na ODIHR preporuke, za razliku od nekih drugih. 

"Ona (predstavnica ZLF) je rekla da neke od ODIHR preporuka, kao na primer preporuka da jedan građanin može da potpiše podršku za više izbornih lista, nije u najboljem demokratskom maniru. Možemo da razgovaramo o tome da li ta preporuka treba ili ne treba da se primeni, ali da postignemo konsenzus oko toga, da ne bi sutra ponovo bilo 'nisu implementirane neke preporuke', zato što se ova preporuka ponavlja iz izveštaja u izveštaj", zaključila je Brnabić.

Podsetimo, u Skupštini Srbije završen je današnji sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima.

Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()