Brnabić: Kurti izaziva novu eskalaciju kako bi izbegao obaveze iz sporazuma

Premijerka je apelovala na međunarodne partnere da pomognu Beogradu da sačuva mir i satbilnost i nastave da insistiraju na implementaciji svih sporazuma do sada postignutih u dijalogu Beograda i Prištine

13.06.2023. 18:33
  • Podeli:
Ana Brnabić_Foto Tanjug_Miloš Milivojević-641c93dbe4713.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Komentarišući najnovija dešavanja na severu Kosova i Metohije, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila, da je reč o novoj provokaciji kako bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izazvao novu eskalaciju i nov talas nasilja.

On tako, prema njenim rečima, želi da izbegne obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, koje uključuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabić je, u izjavi za medije u Londonu apelovala na međunarodne partnere da pomognu Beogradu da sačuva mir i stabilnost i nastave da insistiraju na implementaciji svih sporazuma.

Sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, premijerka je juče razgovarala o tome kako da se unapredi situacija u regionu Zapadnog Balkana, a dvoje sagovornika su se dotakli i teme Kosova i Metohije.

"I kako možemo da napravimo bolju saradnju u tom smislu i bližu komunikaciju između Velike Britanije i Srbije, a posebno se dotekli teme KiM", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je sa Pičom razgovarala i o tome da, "ne samo da Kurti nije implementirao Briselski sporazum", već je, kako je navela, on aktivno radio, "vukao poteze direktno suprotne onome sto stoji u Briselskom sporazumu".

'Jako dobri sastanci sa britanskim ministrima u Londonu'

Brnabić kaže da je imala izuzetno dobre sastanke u Londonu sa britanskim ministrom za energetsku bezbednost i nultu emisiju gasova Grantom Šapsom i britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, navodeći da je sa njima razgovarala o svim oblastima buduće saradnje.

Istakla je da je sa Šapsom potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti energetike, te da je Velika Britanija iskazala želju da učestvuje u novoj energetskoj politici Srbije.

"Reč je o zelenoj tranziciji, više obnovljivih izvora energije, ali postepeno i na održiv način, tako da ne ugrozimo naš energetski sektor, radna mesta, ali i da sačuvamo naše rudare i njihov kvalitet života, ali da polako idemo ka jednom smeru koji je po životnu sredinu mnogo održiviji, čistiji i zeleniji, ali i ka jednoj, za budućnost Srbije boljoj, većoj energetskoj nezavisnosti i samoodrživosti", rekla je Brnabić novinarima u Londonu.

Ona je istakla da je Velika Britanija zainteresovana za sve, od velikih hidroelektrana, preko manjih obnovljivih izvora energije i projekata velikih baterija, do energetske efikasnosti.

Nova era bilateralnih odnosa

Govoreći o sastanku sa šefom britanske diplomatije, premijerka je rekla da sa njim razgovarala o novoj eri bilateralnih odnosa Srbije i Velike Britanije. Istakla je da se to upravo postiže potpisivanjem sporazuma poput Memoranduma o razumevanju u oblasti energetike, ali i infrastrukturnim projektima.

"Moravski koridor radimo uz podršku 'UK Export Finance', izvozne banke Velike Britanije i sprovodi ga britansko-američko-turska firma Behtel Enka. To je prvi ogroman projekat koji zajedno sprovodimo i oni finansiraju kroz kredit", naglasila je premijerka i dodala da takvi projekti otvaraju vrata za buduću saradnju i za mnogo bolje bilteralne odnose.

Navela je da je sa Kleverlijem razgovarala i o situaciji u regioni i na Kosovu i Metohiji.

"O potrebi da najhitnije dođe do deeskalacije i njihovoj želji da dođe do deeskalacije i njihovim porukama, u tom smslu, upućenim Prištini i Kurtiju", rekla je Brnabić. Ona je istakla da je britanskog ministra spoljnih poslova obavestila o današnjoj provokaciji na severu KiM.

"Podvukla sam da su u životnom interesu Srbije i Srba, kako u centralnoj Srbiji, tako i u našoj AP KiM, mir, dugoročna stabilnost i predvidivost te stabilnosti", rekla je premijerka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()