Brnabić o izveštaju: Nastavljamo da radimo sa ODIHR-om i sa implementacijom svih preporuka

Nakon višemesečne krize, plasiranja laži, stigao je izveštaj ODIHR i on stavlja tačku na sve besmislice i laži, rekla je Brnabićeva

28.02.2024. 10:29
  • Podeli:
brnabić rade prelić tanjug-65df06c3ccebc.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se danas u Vladi Srbije povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim u decembru u Srbiji.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je, u izveštaju o izborima u Srbiji od 17. decembra, ocenila da bi pre novih izbora trebalo sprovesti neophodne zakonodavne izmene, obezbediti doslednu primenu procedura na dan izbora i poboljšati profesionalne kapacitete izborne administracije.

"Da bi se pozabavili zabrinutošću oko tačnosti biračkih spiskova i povećalo poverenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšati sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska sa učešćem relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka", piše u preporukama izveštaja.

Pored toga, navodi se da bi zakon trebalo da obezbedi jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i kampanje aktivnosti nosilaca dužnosti, piše, između ostalog, u izveštaju ODIHR-a.

Nakon višemesečne krize, plasiranja laži, stigao je izveštaj ODIHR i on stavlja tačku na sve besmislice i laži, rekla je Brnabićeva. Nastavljamo da radimo sa ODIHR, kaže premijerka.

"Ovaj izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora!, rekla je premijerka Brnabić na samom početku obraćanja dodavši da cenimo preporuke ODIHR a da li se slažemo sa svime - ne, ali nastavljamo sa implementacijom njihovih preporuka", kazala je premijerka i dodala da je zveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od svih drugih međunarodnih institucija.

Premijerka Brnabić rekla je da je morala da se obrati pre njegovog zvaničnog objavljivanja zbog niza dezinformacija koje se plasiraju mesecima.

"Morala sam to da učinim jer su neki mediji još juče ekskluzivno počeli da navode delove iz izveštaja, a što se do sada nikada nije deseilo.To je ozbiljno nepoštovanje i prema ODIHR-u.Time su nastavili lažni narativ koji se sprovodi mesecima u odnosu na ono za šta verujem da će biti u finalnom izveštaju", rekla je premijerka. 

Brnabićeva je rekla da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje one koji su iskoristili ovaj izveštaj za napad na svoju zemlju.

"Svi koji pročitaju izveštaj moći će da vide da ne postoji ništa u vezi sa onim što su neki nazvali krađom izbora", rekla je Brnabićeva.

Preporuke pokazuju da su izbori u SR bili fer,pošteni, transparetni i demokratski
 

Prema njenim rečima, u izveštaju piše da su izbori bili fer i da imamo preporuke, ali da su preporuke mnogo blaže nego u nekim zemljama EU.

"Žao mi je što su neki odlučili da ovo iskoriste za napad za sopstvenu zemlju", rekla je premijerka.

"Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa i medija iskoristili sve ovo za napad na sopstvenu zemlju, a to je ono što se desilo, naglasila je pa pojasnila da kad pročitate izveštaj videćete da ne postoje nikakvi dokazi ni osnov za kritike da je bilo nekakve krađe izbora. Izveštaj pokazuje da su izbori bili transparentni i fer i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR mnogo su blaže nego za neke članice EU", istakla je premijerka.

Brnabić je navela da bez obzira na ograničen period trajanja mandata prethodne vlade, u izveštaju za 2022. godinu prepoznato da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično. 

"Čak i u tom periodu, otkad se formirala vlada, dok nisu raspisani novi izbori, 13 od 26 preporuka je implementirano. Što takođe možemo da vidimo u preporukama, i to je izuzetno važno. Nakon aprilskih izbora 2022. godine u konačnom izveštaju ODIHR-a bilo je ukupno 26 preporuka. U ovom konačnom izveštaju imamo 25 preporuka. Dakle, manje preporuka za dalju radnu implementaciju nego nakon izbora koje smo imali u 2022. godini", ukazala je premijerka.

Manji broj preporuka, prema njenim rečima, govori o tome da je situacija mnogo bolja i da je izborno okruženje svakako nešto značajnije bolje. 

"Kada su u pitanju mediji, nakon aprilskih izbora 2022. godine u tom finalnom izveštaju imali smo pet preporuka, sada imamo dve preporuke koje se tiču medija. Valjda sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja", istakla je Brnabić.

ODIHR najpozitivnije ocenio rad RIK

 ODIHR, u svom izveštaju o izborima u Srbiji, ocenio da su osnovne slobode uglavnom poštovane tokom kampanje, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, a kako je  rekla, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije (RIK), koja je, prema ODIHR, uglavnom uživala poverenje, poboljšala komunikaciju i transparentnost. 

"RIK je redovno držao i prenosio online sednice koje su bile otvorene za medije i posmatrače, objavljivao sve svoje odluke u roku od 24 sata na svom sajtu. Mnogi su primetili poboljšanu komunikaciju i transparentnost RIK. Ukupno gledano, RIK je efikasno sproveo izborne pripreme, lokalne izborne komisije su uglavnom efikasno upravljale tehničkim pripremama", rekla je Brnabić na konferenciji za medije povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR).
Premijerka je podsetila da je to onaj RIK u koji su pokušali nasilno da uđu hladnim oružjem. 

"To je ona Republička izborna komisija ispred koje su napali direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. To je taj RIK, koji je dobio najpozitivnije moguće komentare u konačnom izveštaju ODIHR", navela je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija, kada su u pitanju mediji, nakon aprilskih izbora 2022. godine u finalnom izveštaju imala pet preporuka, dok sada ima samo dve preporuke koje se tiču medija. 

"Valjda sve to govori da smo radili i da je situacija značajno bolja", zaključila je premijerka. 

Ona je navela da, prema izveštaju ODIHR, pravni okvir u celini obezbeđuje adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora. 

"Većina sagovornika ODIHR posmatračke misije nije izrazila zabrinutost u vezi sa inkluzivnostu biračkih spiskova ili pristupom birača ličnim dokumentima. Kandidati nisu izvestili ODIHR posmatračku misiju o bilo kakvim teškoćama u vezi sa pristupom overavajućim organima, kada su overavali potpise za svoje liste, što je bila kritika iz prethodnog izveštaja", navela je Brnabić.

Ona je dodala da je prema ODIHR,  sloboda izražavanja i okupljanja uglavnom poštovana tokom kampanje, a da su izbori ponudili biračima izbor između autentičnih političkih opcija, da su izmene zakona iz 2022. godine poboljšale regulaciju finansiranja kampanje.

Brnabić je posebno istakla da je ODIHR, u svom izveštaju, pohvalio novi  Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnom informisanju i medijima. 
Istakla je da se u izveštaju ODIHR kaže da su, nakon široke konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama, usvojena ta dva zakona i priznaju se pozitivni aspekti tih izmena. 

Takođe, rečeno je da su svi nacionalni emiteri pokrivali kampanjske aktivnosti u skladu sa zakonom obezbeđujući jednako vreme u etru za sve kandidate. 

"Srpska napredna stranka je dobila od 10 do 26 odsto pokrivenosti. SPS između šest i 14 odsto. Dveri šest do 14 procenata u neutralnom ili pozitivnom tonu. Srbija protiv nasilja je dobila između 10 i 36 procenata. Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" dobila je između 10 i 26 procenata. Takođe, nešto što možete da nađete u finalnom izveštaju Odira", poručila je Brnabić. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()