Brnabić: Od 2015. Srbija od EU dobila 200 miliona pomoći za upravljanje migracijama

Danas potpisan sporazum za još jedan bespovratni grant u iznosu od više od 36 miliona evra kako bi Srbija bila bezbedna zemlja i kako bi podigla svoje kapacitete.

07.10.2022. 13:18
  • Podeli:
brnabić slobodan miljević vlada srbije tanjug-1665141444684.webp Foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije/Tanjug

 Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Shinasom, da je Evropska unija od početka migrantske krize 2015. godine do danas, uključujući i najnoviji ugovor o grantu, pomogla Srbiji sa 200 miliona evra za podizanje kapaciteta i upravljanje migracijama.

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije rekla da je danas potpisan sporazum za još jedan bespovratni grant u iznosu od više od 36 miliona evra kako bi Srbija bila bezbedna zemlja i kako bi podigla svoje kapacitete.

"Komesar EU je juče zajedno sa našim timom iz Komesarijata za migracije imao priliku da obiđe jedan centar i da se uveri u to kako koristimo evropska sredstva i kako se borimo i protiv legalnih i ilegalnih migacija u Srbiji", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je od početka krize kroz Srbiju prošlo više od 1,5 miliona ljudi, te da je, kako je rekla, ostvareno više od 10 miliona noćenja.

"Migranti dolaze uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana", rekla je Ana Brnabić i dodala da je Srbija pokazala u tom smislu evropske vrednosti, pokazala lice humanosti i preuzela svoj deo odgovornosti.

Pomoć od 160 miliona evra od EU

Brnabić je kazala da je Srbija u ovom trenutku uključila 197 dece migranata u obrazovni sistem.

"EU nam je u svemu ovome mnogo pomogla, od 2015. je donirala više od 160 miliona evra kako bi podigla kapacitete za migracije, za sprečavanje ilegalnih migracija, od toga 130 miliona evra je za podizanje kapaciteta za upravljanje migracijama, a oko 30 za bezbednost granica", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je u ovoj godini nivo migracija u odnosu na prošlu godinu povećan za više od 100 odsto.

"Cilj posete komesara je da pogledamo još jednom šta možemo da uradimo da povećamo našu bezbednost i ojačamo naše granice", rekla je Brnabić i ponovila da će Srbija do kraja godine uskladiti viznu politiku sa vzinom politikom Evropske unije.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()