Brnabić: Stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji

Predsednica Vlade Srbije ipak nije odgovorila šta će biti sa moratorijumom na iskopavanje litijuma

20.01.2022. 19:37
  • Podeli:
Ana Brnabic_Milos Tesic_Pixsell-1664369842158.webp Foto: Milos Tesic/Pixsell

Vlada Srbije ukinula je uredbu o prostornom planu za područje posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13 februara 2020. godine, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom Rio Tinto, čime je prema rečima predsednice Vlade Srbije "stavljena je tačka" na Rio Tinto u Srbiji".

Premijerka Ana Brnabić je odluku donetu na sednici Vlade obrazložila kao ispunjenje svih zahteva ekoloških aktivista, ali i interesa naroda.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo. Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno", izjavila je Brnabić i dodala da sadašnja vlast nikada nije imala ugovore sa tom kompanijom.

Brnabić ipak nije odgovorila šta će biti sa moratorijumom na iskopavanje litjuma, kao ni čiija je odgovornost za više stotina bušotina koje je Rio Tinto ostavio za sobom i napuštenih i urušenih kuća koje je na svom putu kupovala.

Predsednica Vlade je proteste na koje je pozvao Savo Manojlović, sa zahtevom da se uvede moratorijum od 20 godina na iskopavanje litijuma u Srbiji, nazvala besmislenim, a njega "nekredibilnim sagovornikom, koji laže i ne ispunjava obećanja".

Brnabić je kao najveće finansijere ekoloških organizacija označila SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i Austriju, nazivajući ih licemerima.

"Oni ne smao da finansiraju ekološke organizacije, već i učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta", zaključila je premijerka.

Ranije danas kompanija Rio Tinto je saopštila da je zabrinuta zbog izjava predstavnika Vlade Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat "Jadar".

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", naveli su iz Rio Tinta u saopštenju objavljenom pre održavanja sednice Vlade Srbije.

Protest građana

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras oko 19 časova na protestu ispred Predsedništva Srbije. Njima se obratio Savo Manojlović, a demonstranti su zatim krenuli ka Vladi Srbije da, kako su naveli, "Rio Tintu daju kartu u jednom pravcu".

"Mi smo krenuli da vidimo da li će nas ona čekati", rekao je Manojlović i dodao da Ani Brnabić daje rok za odgovori do petka u 10 sati. Manojlović je ranije ne Tviteru napisao da ostaje drugi uslov - uvođenje zabrane eksploatacije bora i litijuma na 20 godina: "Ukinut Prostorni plan! Ostaje drugi uslov: uvođenje zabrane ekspolatacije bora i litijuma na 20 godina."

Sudeći prema komentarima građana koji su izašli na ulicu po lošem vremenu i niskoj temperaturi, oni sumnjaju da će posle izbora, početkom aprila, ukoliko aktuelna vladajuća stranka zadrži vlast, nastaviti sa Rio Tintom tamo gde je stala. To nepoverenje je opravdano, kada se uzme u obzir da je vladajuća koalicija više puta u prošlosti obećavala da će zahtevi građana biti ispunjeni, da bi se potom ispostavilo da ta obećanja nisu bila istinita.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()