Brnabić uoči sednice SB UN: Nije lako predstaviti svetu kako Srbi žive na KiM

Ona je naglasila da Zajednica srpskih opština mora da se formira u skladu sa Briselskim sporazumom

23.10.2023. 20:29
  • Podeli:
Tan2023-10-1617012989_8 ana brnabić foto tanjug strahinja aćimović-6536ba43cc138.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je dobro što je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija otvorena jer će svi moći da vide kako se branimo i dodala da će dati sve od sebe.

"Ovo nije lako, imati šansu svetu pokušati da predstavite kako živi srpski narod na KiM, a to nisu uslovi u kojima bilo ko treba da živi - uslovi sistematskog terora, obespravljenosti, torture i da se od njih očekuje da to prihvate ili da se isele ili da ih isprovociraju da pruže nasilan otpor, što je nešto što ćemo osuditi, ali možemo da razumemo, jer ako neko puca na vaše dete, a sutra bude slobodan, dete će vas pitati zašto“, rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Prema njenim rečima, Priština je želela dalju eskalaciju i da za to optuže Beograd i predsednika Srbije, ali i da koriste za dalju represiju za Srbe i nealbansko stanovništvo. 

„Od 3. juna, kada je EU pozvala na deeskalaciju, Priština ništa nije preduzela, već je načinila još 23 dodatna eskalaciona poteza kako bi napravila još veći haos i izazvala nemire. A sve kako bi izbegli obaveze koje su bili primorani da urade, pre svega da formiraju ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekla je ona.

Brnabićeva je izjavila da je Beograd spreman za dijalog, ali da Priština očigledno želi da izbegne nastavak dijaloga po svaku cenu i ocenila da će Priština pokušati da što više odloži raspisivanje izbora na severu KiM.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ona je naglasila da Zajednica srpskih opština mora da se formira u skladu sa Briselskim sporazumom, ali da ne veruje da će Priština na to pristati i da će Beograd morati da politički vodi tu borbu. Na konstataciju da UN, kroz izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša, traže izbore na severu KiM i pitanje da li sada Unmik ili Euleks mogu da budu neophodna spona u raspisivanju izbora, odnosno da li očekuje da sada urodi pritisak Zapada da do realizacije izbora dođe što pre, Brnabićeva je istakla da je Srpska lista, kao predstavnik srpskog naroda na KiM tražila raspisivanje izbora.

„To je trebalo da bude deo deeskalacionih mera na KiM. Na to sada poziva Unmik. Da li će se to desiti, mislim da će Priština, iz svega što vidimo, pokušati da to što više odloži“, rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da u Prištini pričaju „o nekim administrativnim procedurama, koje nemaju veze sa vezom“ i koriste ih kako se ti izbori ne bi održali.

„Ne verujem da će oni pristati na osnivanje ZSO. To će ostati borba koju ćemo morati da politički vodimo“, poručila je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je krajnje vreme za osnivanje ZSO prošlo pre pet ili šest godina.

„Sada mora da se osnuje ZSO, i to ne na način kako oni interpretiraju ZSO, nego kako je ZSO dogovorena 2015. godine, u skladu sa dogovorima koje izvojevao i postigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao predsednik vlade i sa jasno definisanim time ko piše statut ZSO, ko je osniva, kako se ona osniva, koje su njene ingerencije, kakva su njena ovlašćenja“, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je taj dokument potpisao Isa Mustafa kao predstavnik Prištine.

„Dakle ta ZSO, a ne neka nevladina organizacija ili bilo kakva druga organizacija koja samo nosi ime ZSO. ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom“, napomenula je Brnabićeva.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()