Burna sednica SB UN: Kina, UAE i Brazil za ostanak UNMIK-a, Francuska i Velika Britanija za formiranje ZSO

Francuska i Velika Britanija ukazale su danas pred Savjetom bezbednosti UN da je od izuzetne važnosti formiranje Zajednice srpskih opština,

27.04.2023. 19:16
  • Podeli:
savet bezbednosti reuters-644aadbcd26b5.webp Foto: Reuters

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Geng Šuang upozorio je na sjednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Unmika na nedavne etnički motivisane incidente, navodeći da je neophpodno sprečiti da se takvi incidenti dešavaju u budućnosti.

On je pozdravio ulogu Unmika, navodeći da se značaj ove misije u izgradnji multietničke saradnje i drugim oblastima društva ne mogu zameniti.

Predstavnik Brazila rekao je da ova država podržava i podseća na značaj formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa briselskim sporazumom.

Takođe, Brazil smatra da je potrebno poštovati kulturno istorijsko nasleđe i slobodu kretanja.

Predstavnik Brazila rekao je da Brazil podržava Unmik, jer smatra da ima važnu ulogu u sprečavanju sukoba, a osudio je prisustvo kosovskih snaga na Malvinima, odnosno Foklandima ističući da to nije u skladu sa postojećim rezolucijama.

Ujedinjeni Arapski Emirati pozdravili su ulogu Unmika u izgradnji međusobnog dijaloga, razumevanja i izgradnji poverenja, navodeći da je to nebrojeno mnogo puta dokazala na Bliskom istoku.

Brazil je, takođe, podržao ostanak Misije UN na Kosovu. "Lokalni izbori na Kosovu, koji su održani bez prisustva Srba, predstavljaju pokazatelj koliko su svari na terenu složene, ne samo u tim opštinama već na celom Kosovu i Metohiji", rekla je predstavnica UAE.

Ruski ambasador pri UN i predsedavajući Savjeta bezbednosti UN, Vasilij Nebezja odbacio je optužbe koje je iznela predstavnik Prištine Donika Gervala Švarc u vezi sa govorom na engleskom.

"Da ste želeli da govorite na albanskom, mi bismo vam to dozvolili", rekao je ruski ambasador. 

Francuska i Velika Britanija ukazale su danas pred Savjetom bezbednosti UN da je od izuzetne važnosti formiranje Zajednice srpskih opština, da se mora izbjeći eskalacija situacije, a ukazano je i na potrebu da se preispita rad Unmika.

Francuska smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština od izuzetne važnosti i o tome je u prethodnom periodu obavestila najviše predstavnike vlasti u Beogradu i Prištini, rekla je zamjenik francuskog ambasadora pri UN Natali Estival-Broadhurst.

Ona je rekla da Beograd i Priština moraju da izbegnu bilo kakvu eskalaciju situacije, kao i da su prioritet "implementacija Zajednice srpskih opština i povratak Srba u institucije".

"Ni za Beograd ni Prištinu nema drugog puta do postizanja međusobnog dogovora", rekla je ona.

Politički koordinator britanske misije pri UN Fergus Ekersli naglasio je da se moraju podržati institucije na severu Kosova i Metohije i Zajednica srpskih opština.

On je istakao da London u potpunosti podržava Rezoluciju 12 44, ali da se situacija na terenu u međuvremenu promenila.

"Treba reći da je vreme da Savet bezbjednosti baci novi pogled na način na koji misija UN na Kosovu može da nastavi rad i da Unmika mora da se adaptira", ocenio je Ekersli.

Japan je, takođe, zatražio da se preispita mandat Unmika, navodeći da se na Kosovu i Metohiji preklapaju nadležnosti misija.

Predstavnik samoproglašenog Kosova Donika Gervala Švarc rekla je da je Unmik glavni izvor nestabilnosti, a predstavnike UN je okrivila da 90 odsto izvještaja koji je predstavljen pred Savjetom bezbjednosti "nije tačan", optužujući istovremeno Beograd za "blisku saradnju sa Rusijom".

"Unmik je postao faktor destabilizacije u regionu i ovim izveštajem to dokazuje", rekla je Gervala Švarc, koja krivi "savez Rusije i Srbije za destabilizaciju regiona". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()