Čekajući sednicu o KiM: Šta opozicija misli o francusko-nemačkom planu?

Iako narodni poslanici još nisu imali priliku da vide zvaničnu verziju dokumenta, vladajuća koalicija se drži stava da francusko-nemački plan treba razmotriti, dok u nacionalnom bloku tvrde da taj dokument ima formu ultimatuma

Autor: Bojana Petrušijević
25.01.2023. 19:45
  • Podeli:

Što je najavljeno - biće i učinjeno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sednici Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji 2. februara. Očekuje se da će rasprava trajati nekoliko dana, kako bi Vučić odgovorio na sva pitanja poslaničkih grupa.

Međutim, iako su iz vladajuće koalicije pri stavu da francusko-nemački plan treba razmotriti, u nacionalnom bloku tvrde da taj dokument ima formu ultimatuma, a ne predloga.

Desno orijentisane partije u Narodnoj skupštini najavljuju jedinstvo državotvornih stranaka, ali i kampanju: "Koje su posledice ako se plan petorke usvoji?" Navode da bi prihvatanje predloga značilo ne samo kršenje Ustava, već bi dodatno pogoršalo život srpskog stanovništva u južnoj pokrajini.

"Tu provejava nalog Srbiji da prizna nezavisnost lažne države Kosovo. Da li će se to učiniti kroz članstvo u UN ili Savetu Evrope, formi njihove teritorijalne celovitosti ili nepovredivosti integriteteta... Sve te tri opcije su neprihvatljive za Srbiju", ističe Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici.

"Verujem da u ovom trenutku traje jedna velika propaganda zastrašivanja naroda – šta će nam se sve desiti ako ne potpišemo? Verujem da je u ovom trenutku u toku jedno veliko istraživanje javnog mnjenja koje Vučić često radi i na dnevnom nivou. Da vidi kakve su reakcije građana sada na to i da će on pripremljen, sa nekom novom kutijom poruka doći na sednicu Narodne skupštine da zamajava građane Srbije", smatra lider Dveri Boško Obradović.

U vrhu vlasti pričaju o ekonomskim posledicama, kroz investicije i zamagljivanje evropske perspektive, ali iz koalicije NADA objašnjavaju da ne veruju u vraćanje sankcija Srbiji. Međutim, ne isključuju ukidanje bezviznog režima. Uprkos tome, glasno se protive razmatranju predloga.

"Ja mislim da bi to bilo potpisivanje kapitulacije, da bi to bilo ispisivanje Srbije kao istorijskog naroda. Stalno se implicira da smo mi neka ruska gubernija – to nije moguće, niti je tačno, ali je zapravo krajnji cilj da Srbija postane evroatlantska gubernija - razume se, bez Kosova i Metohije", smatra Miloš Jovanović iz koalicije NADA.

Činjenica je i da narodni poslanici nisu imali priliku da vide zvaničnu verziju dokumenta.

"Ja mislim da je potpuno nedopustivo da se nema uvid u ovaj predlog. Mi mislimo da bi suštinska autonomija bila nešto što je neophodno, u ovom postojećem delu - pravosuđe i policija, i u ovom koji tek treba na nastane kroz uvezivanje institucija u kulturi, očuvanju baštine", kaže Radomir Lazović iz koalicija Moramo.

U  vladajućoj koaliciji predlog vide kao platformu za pregovore, ne kao priznavanje Kosova. Uz to, nagoveštavaju da bi bilo neophodno baviti se bezbednošću srpskog naroda, ali i poštovanjem Briselskog sporazuma koji nalaže formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ja mislim da niko ne bi priznao nezavisno Kosovo. Državno rukovodstvo je spremno da se uhvati u koštac sa izazovom. Dajte da posle 10 godina imamo ZSO, pa ćemo da sednemo da razgovaramo", kaže Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije.

Iako je francusko-nemački predlog podigao veliku prašinu u domaćoj javnosti – na jedan scenario odgovora nema: U kojim rezonima Vlada Aljbina Kurtija razmatra predlog? Svi detalji i nove reakcije očekuju se već 2. februara, kada će se predsednik Srbije naći oči u oči sa narodnim poslanicima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()