CIK: Počela prijava građana van KiM za glasanje na izborima

Prema CIK, rok za prijavu ističe 30. novembra.

26.11.2022. 12:03
  • Podeli:
kim mitrovica kosovo profimedia-1667656786463.webp Foto: Profimedia

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da je danas počela prijava za glasanje na vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, za osobe koje žive van teritorije južne srpske pokrajine.

Prema CIK, rok za prijavu ističe 30. novembra.

"U ovom periodu, građani koji žive van Kosova, mogu podneti zahtev za glasanje putem pošte na vanrednim izborima za gradonačelnika u ove četiri opštine", navodi se u saopštenju CIK, preneo je "Reporteri".

Za glasanje se mogu prijaviti i oni koji nemaju takozvano kosovsko državljanstvo, ali imaju pravo da to budu po, kako se navodi, zakonu o državljanstvu.

Nakon registracije, glasači mogu da se izjasne o kandidatima putem pošte od 9. do 16. decembra.

Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.

Vanredni izbori će biti održani 18. decembra, a nakon prijema prijava CIK će obratiti nadležnim institucijama radi provere kandidata da li su u skladu sa Zakonom o opštim izborima.

Prema rokovima koje je odobrio CIK, do 28. novembra biće doneta odluka o potvrđivanju političkih subjekata i kandidata.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine održavaju se pošto su Srbi u tom delu KiM odlučili 5. novembra da kolektivno napuste kosovske institucije, nezadovoljni politikom i odlukama vlade u Prištini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()