Da li je dogovor Beograda i Prištine blizu ili reč o dodatnom pritisku na Srbiju?

Specijalni predstavnici EU i SAD za dijalog već su predsedniku Srbije i kosovskom premijeru stavili do znanja da 'temu Prištine i Beograda treba zatvoriti pre godišnjice od početka rata u Ukrajini'

Autor: Zvonko Ninkov
21.10.2022. 18:57
  • Podeli:

Šta će biti sa Kosovom i Metohijom? – pitanje je koje se godinama, pa i decenijama postavlja na ovim prostorima. Izgleda da bi ono uskoro moglo da dobije odgovor!

Nakon što su juče u albanskim medijima isplivali detalji takozvanog predsporazuma, koji navodno mora da bude potpisan do 24. februara, diplomatska aktivnost je nastavljena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadore zemalja Kvinte i šefa Delegacije Evropske unije. Ambasadori su Vučiću uručili zajednički dokument u kome ističu da su zabrinuti zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu, uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

"Uprkos svim izazovima, nastavljamo da vodimo odgovornu politiku koja čuva mir i nacionalne interese naše zemlje", napisao je predsednik Vučić na Instagramu posle sastanka.

A mogu li se nacionalni interesi očuvati nakon što se pojavio sporazum čiji su autori Amerika i Evropska unija, koji bi Beograd i Priština morali da potpišu za otprilike četiri meseca?

Poslanici Srpske napredne stranke sumnjaju da takav dokument uopšte postoji i misle da je u pitanju opipavanje pulsa.

"Ja iskreno čisto sumnjam da može da dođe do bilo kakvog dogovora do tog datuma. Generalno sam skeptik da će doći do bilo kakvog dogovora. Mislim da je sve ovo u cilju propagande i dodatnog pritiska na našu zemlju", kaže za UNU Vladimir Đukanović.

Ono u čemu se vlast i opozicija slažu jeste da je očigledna namera Zapada da se kosovski problem reši što pre. Pitanje se samo u kom smeru Beograd treba da ide.

"Jasno je da će stvari krenuti većom dinamikom i mnogo sadržajnije. Moramo biti spremni da dođe do ispunjenja i formiranja ZSO, kao stare obaveze, a sa druge strane, očigledno se stvaraju diplomatski i politički uslovi da se pravi nov pisani sporazum sa Prištinom", smatra potpredsednik Skupštine Srbije Borko Stefanović, iz opozicione Stranke slobode i pravde.

"Nas čeka ili korenita promena naše kosovske politike ili potpuni poraz. Nemate treće. Ili ćete konačno prestati sa ustupcima Albancima i reći sad je dosta, ili ćete nastaviti da budete na koloseku", smatra šef poslaničke grupe NADA - Novi DSS - POKS Miloš Jovanović.

Da li sporazum stvarno postoji nećemo još dugo čekati da saznamo. Specijalni predstavnici EU i SAD za dijalog već su stavili do znanja kosovskom premijeru i predsedniku Srbije da "temu Prištine i Beograda treba zatvoriti pre godišnjice od početka rata u Ukrajini".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()