Da li je slučaj Siniše Malog otvorio aferu "akademske mafije"?

Nakon što je doktorat Siniše Malog i definitivno poništen, mišljenja o tom činu su suprotstavljena

26.12.2021. 21:28
  • Podeli:
sinisa_mali_Pixsell_B.P._ATAImages-1664199073894.webp Foto: Pixsell/B.P./ATAImages

Na čin koji bi svima trebalo da bude prihvatljiv - poništavanje bilo koje diplome onima koji su se služili neakademskim ponašanjem i plagiranjem, u slučaju ministra finansija Siniše Malog stižu različite reakcije javnosti, pre svih akademske zajednice i političkih funkcionera.

Nakon što je Senat Univerziteta u Beogradu, po drugi i, kako je rektor Vladan Ðokić rekao, poslednji put odlučivao o poništavanju doktorske diplome i dodatka diplomi o stečenom naučnom nazivu doktor nauka, Mali je najavio nastavak borbe i žalbu na takvu odluku. Sa druge strane, profesori prava, kao ni politički akteri koji su se ovom temom bavili, nisu saglasni po tom pitanju, pa potencijalno otvaraju još jednu aferu.

Profesor sa Katedre za teoriju, sociologiju i filozofiju prava Pravnog fakulteta u Beogradu doktor Saša Bovan kaže za Unu da na osnovu pravnog leka Siniša Mali može ponovo da se žali Upravnom sudu.

"Odlukom Senata otvorena je mogućnost da se pred Upravnim sudom ponovo preispituje osnovanost prijave za plagijat. Što se tiče Univerziteta, tu su pravni lekovi iscrpljeni. Postoji Etička komisija, postoji jedna odluka i sada druga odluka Senata", objašnjava on.

Bovan: "Doktorat Malog nije plagijat"

Naš sagovornik navodi da i sam vodi postupak pred Etičkom komisijom za neregularni izbor u naučno zvanje protiv dvojice kolega, potpisnika prijave protiv Malog, kao da ih zbog toga "goni".

"Oni pripadaju drugosrbijanskoj, autošovinističkoj Srbiji, Đilasovoj i Šolakovoj Srbiji. Zato mislim da ovo jeste politički progon Siniše Malog, jer se na ovom primeru vidi kako kod nas izgledaju 'demokratija' i 'ljudska prava' u sferama gde drugosrbijanci imaju većinu, a to su akademska i sfera umetnosti. To su totalitarne strukture, bukvalno deluju kao verske sekte koje se beskrupulozno obračunavaju sa neistomišljenicima", tvrdi Bovan.

Profesor ocenjuje da doktorat Malog nije plagijat, da je on bio izvrstan student i napisao odličan magistarski rad i da nema sumnje u njegove druge diplome.

"U slučaju kada bi neko iskazao sumnju u njegov magistarski ili diplomski rad, svi organi Univerziteta i državni organi, tužilaštvo i pravosuđe, trebalo bi da odlučuju u odnosu na predmet, dokaze i prijave koje imaju za vođenje upravnih ili krivičnih postupaka", rekao je profesor Pravnog fakulteta.

Prema njegovim rečima, mnogo je ozbiljniji problem što u samoj akademskoj zajednici postoje oni koji imaju lažne doktorate.

"Oni rade na Univerzitetu i neregularno su došli do zvanja, odnosno su napredovali autoplagijatima ili plagijatima ili nisu imali dovoljno radova da budu birani. Svi ti koje gonim su veliki borci za demokratiju, ljudska prava i etičke i profesionalne standarde, a svi su sa prstima u medu. Čine 'akademsku mafiju', neki od njih su počinili i krivično delo prevare, jer su mnogi primali veće plate za lažno zvanje", naveo je Bovan.

Rakić Vodinelić: "40 stranica su potpuno prevedene"

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić, koja od početka prati slučaj Siniše Malog, za Unu kaže da ma šta ko pričao, doktorat Siniše Malog jeste plagijat.

"Čitala sam doktorski rad Stefanosa Hailemariama na engleskom jeziku. Ogroman broj stranica, oko 40, samo su potpuno prevedene u radu Malog. Kod njega imamo i studiju Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića čije delove je Mali samo sa latinice prebacio u ćirilicu", pojasnila je Rakić Vodinelić.

Kako naglašava, drago joj je da je Univerzitet izneo ovaj slučaj do kraja, uz konstataciju da je to ipak dužnost univerzitetskih tela. Kada je reč o drugim diplomama ministra finansija, kaže da niko nije israzio sumnje u njih.

"Nema sumnje u te diplome, ali nije ih Mali stekao samo u Srbiji, ima ih i u Americi", napomenula je Rakić Vodinelić, koja je i predsednica Saveta Nove stranke, partije koja je zatražila smenu ministra Malog.

Takođe, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, na Tviteru je zatražio ministrovu ostavku.

"Nema nijedne zemlje na svetu, bilo da je demokratija, diktatura ili nešto između, u kojoj ministar ne bi podneo ostavku nakon što mu državni univerzitet, i to drugi put, oduzme doktorat zbog utvrđene prevare. Da je samo do njega, možda bi i podneo. Ali iz mafije se ne izlazi", naveo je Jeremić.

 

Da podsetimo, posle sednice Senata, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić je saopštio da se univerzitet slučajem Mali više neće baviti.

"Senat i Univerzitet nemaju više nameru da se bave tim slučajem i baviće se njime samo ukoliko budu postojala još neka dodatna rešenja i odluke suda", rekao je profesor Ðokić.

Vučić: "Žao mi je Siniše"

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je komentarisao ovaj slučaj i ponovio da Malom ne trebaju diplome da bi dobro radio svoj posao.

"Žao mi je Siniše. Vidim da ga je to mnogo pogodilo, šta ću mu ja! Ja sam mu odavno savetovao da to pocepa i da pred svima ponovo polaže i da napiše novi rad, da pozove sve ljude da čuju. 'Ne, ne, ja sam se borio, mnogo sam truda uložio'. I evo ti sad!".

Da li završetak priče o doktoratu Siniše Malog "samo" samo stavljanje tačke na jedan slučaj ili možda početak šireg obračuna sa plagijatima na Univerzitetima, pitanje je na koje, međutim, još uvek ne postoji odgovor.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()