Da li se događaji oko KiM usložnjavaju i ubrzavaju?

Mislim da je nemačko – francuski predlog prihvatljiviji za Srbiju, nego za Kosovo. To je ono o čemu je Vučić govorio, da ne mogu jedni sve da izgube, a drugi sve dobiju, smatra analitičar Aleksandar Popov

Autor: Zvonko Ninkov
04.11.2022. 19:26
  • Podeli:

Da li se to događaji u vezi sa Kosovom i Metohijom usložnjavaju i ubrzavaju? Posebno posle poruka visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da narednih dana očekuje odgovor Beograda i Prištine na nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa dve strane…

Očekivanja Brisela su jasna – da Beograd i Priština prihvate nemačko – francuski predlog i dozvole napredak u procesu.

"Pre leta predstavili smo plan kako bi se prevazišla atmosfera permanentne krize i da bi se našao način za široku normalizaciju odnosa. U narednim danima videćemo kakav će biti odgovor na ovaj predlog. Ja se nadam da će to dozvoliti napredak i korak napred u procesu", istakao je Borelj.

Situacija na terenu, međutim, daleko je od normalizacije. Smenu direktora regionalnog policijskog direktorata Sever prvi čovek Kancelarije za KiM naziva "smrtonosnim udaracem Briselskom sporazumu".

"Smrtonosni udarac svakoj drugoj saradnji u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da je to naišlo na ogorčenje srpskog naroda na KiM", izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Varnice u proteklom periodu stalno prete da buknu zabrinjavaju i šefa delegacije EU u Srbiji.

"Proteklih meseci videli smo porast tenzija. Ono što moramo da učinimo jeste da očuvamo postignute dogovore i da se dogovoreno sprovodi u punoj meri za dobrobit stanovništva", kaže šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Predlog za koji se zalaže Brisel jeste koegzistencija Srbije i Kosova kao dve odvojene političke i pravne realnosti. Po njoj Srbija i dalje ne bi morala da priznaje kosovsku nezavisnost, ali se ni bi ni protivila da ono uđe u međunarodne institucije.

"Mislim da ovaj predlog sa kojim je Zapad izašao prihvatljiviji za Srbiju, nego za Kosovo. Tu je ona varijanta o kojoj je Vučić govorio, da ne mogu jedni sve da izgube, a drugi sve dobiju. Vučić bi imao alibi ako ne bi bilo kosovskog priznanja, a prećutno odobri ulazak u UN i druge institucije", objašnjava za UNU Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

U tom slučaju, potrebno je, takođe, da Kina i Rusija ne blokiraju takve odluke u Savetu bezbednosti. Nije isključeno da se već sutra o tome razgovara i na sastancima Vučića sa ambasadorima tih zemalja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()