Dačić: SPS nije za vanredne izbore – beogradska vlast ima stabilnu većinu

Interes države može biti da se ide na vanredne parlamentarne izbore, ocenio je lider socijalista

10.04.2023. 10:08
  • Podeli:
Tan2023-01-2313493738_2 Ivica Dačić Tanjug Zoran Žestić-63d3be110d97b.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da on nije za vanredne izbore i zapitao se zašto bi bilo beogradskih izbora ponovo kada  SNS sa SPS ima u glavnom gradu stabilnu većinu. On je za televiziju Prva ocenio da je interes države važniji od interesa stranaka, a da interes države može biti da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

"SPS je ozbiljna politička stranka i izbori ne mogu da nas iznenade", rekao je on.

Dačić se zapitao zašto opozicija, koja po poslednjim istraživanjima ima oko pet odsto popularnosti, hoće izbore i istakao da "oni hoće izbore a mole se bogu da se ne dese".

Opozicionu politiku nazvao je "politika udri jače po Vučiću" i naveo da se i opozicija nada da Vučić neće prihvati njihove zahteve za vanredne izbore.

"Nije reč da Vučić nešto mora da prihvati, ali kad se stalno neko začikuje, a znate da nema nikakav program...", rekao je Dačić.

'Diplomatija radi, ali...

Na zahteve Dveri da se nešto oko Kosova uradi 27. aprila, kada je na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN izveštaj UNMIK-a, Dačić je rekao da diplomatija radi ali da na sednici SB UN ne može ništa da se uradi jer se tu ne glasa nego razmatra izveštaj.

"I dete zna da ne može da se zakaže sednica SB UN na ovu temu, a da se o tome ne razgovara sa Srbijom", rekao je on i dodao da Savetom trenutno predsedava Rusija i da se vodi teška borba jer euski šef diplomatije Sergej Lavrov želi da dođe i predsedava.

Kometarišući navode kako je rekao Dragana Đilasa i Stranke slobode i pravde da vlasti SNS i SPS ne odgovara da Srbija uđe u EU, Dačić se zapitao da li je reč o "humorističkom programu" i naveo da su pregovori o članstvu u EU otvoreni u vreme SNS i SPS.

Naveo je da su te opcije posle 2000. godine najavljivale datume ulaska u EU, sada spominju da će ako budu na vlasti to biti 2030. godine.

"Teško im je veliki su evropejci, a u EU ih vode Vučić i Dačić. Ovde je reč o politici, a njihova politika nas je udaljila od EU", rekao je on. 

'Rusija zbog sankcija ne bi promenila stav o KiM'

Dačić ne veruje da bi Rusija promenila stav o KiM, ako bi Srbija uvela sankcije, ali i ocenio da odnosi ne bi bili isti kao sada. On je rekao da Srbija osuđuje ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, a da sankcije Rusiji ne uvodi iz principijelnih razloga.

"Postoje 84 zemlje koje priznaju KiM, od 193. Ako neko postavi pitanje članstva u UN, prvo je izjašnjavanje Saveta bezbednosti, gde Rusija i Kina imaju pravo veta", rekao je šef srpske diplomatije, navodeći da neke evropske, mnogo razvijenije zemlje od Srbije, sada bolje rade sa Rusijom nego pre sankcija.

Komentarišući odnose sa Kinom, podsetio je da su u posetu toj zemlji otišli francuski predsednik Emanuel Makron i šefica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

"Moramo da gledamo naše interese, da sačuvamo naš evropski put, i naše nacionalne i državne interese. Interes nam je mir u regionu i stabilnost, kao i zaštita interesa našeg naroda na KiM", rekao je Dačić.

Srbi na KiM pod pritiscima i pretnjama hapšenjem

Interes Prištine nije da se sprovedu postignuti sporazumi, već da se proteraju Srbi i da se stvara atmosfera da Srbima na KiM Srbija ništa više ne može da pomogne, istakao je minstar.

Dačić je ocenio da su Srbi pod pritiscima i pretnjama hapšenjem da, ili sve prihvate iz Prištine, ili da se sele.

Prema njegovim rečima, Albin Kurti želi da Srbiju predstavi kao lošeg momka, te da on i neke zemlje zapada samo čekaju da Srbija kaže da neće da razgovora.

"Naša politika da smo u dijalogu je ispravna. Dobijamo i pohvale sa zapada da imamo konstrukvniji pristup od Prištine. Predsednik Vučić je rekao da imamo obavezu da implementiramo principe do crvenih linija što su defakto ili dejure priznanja Kosova, i članstva Kosova u UN", rekao je Dačić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()