Danas sastanak sa sindikatima prosvete - Vučević: Vlada ostaje pri predlogu rasta plata od 12%

Prema rečima premijera, početna plata u prosveti treba da bude prosečna plata u Srbiji

01.10.2024. 12:18
  • Podeli:
vučević-66e587ae6d09f.webp Foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Premijer Miloš Vučević izjavio je povodom današnjeg sastanak sa predstanicima sindikata prosvete da ostaje  predlog Vlade Srbije, u skladu sa ekonomskim mogućnostima i  čuvanjem fiskalne stabilnosti države, da naredno povećanje plata prosvetnim radnicima iznosi 12 odsto.

Vučević je odgovarajući na pitanja novinara, na obeležavanju 33. godišnjice postojanja "Srbijašuma", rekao da će to povećanje dobiti i učiteljice, nastavnici i profesori, vaspitači šestog i sedmog stepena i negovateljice u predškolskim ustanovama, kao i da je vlada vrlo blizu njihovog zahteva, a to je da početna plata u prosveti bude prosečna zarada u Srbiji.

 "To je za 50 odsto veće povećanje nego za sve ostale u javnom sektoru. Ako znamo da je naša procena rasta BDP-a između 3,8 i četiri odsto u 2024. godini, rekao bih da je ovo jedna korektna i konstruktivna ponuda Vlade Srbije, predlog za povećanje plate za prosvetne radnike. Znači, mi ćemo da rastemo četiri odsto, a predlog je da plate prosvetnim radnicima rastu 12 odsto", naveo je Vučević.

Na pitanje novinara šta će biti na tom sastanku, Vučević je rekao da ne može sve unapred da kaže šta će predočiti sindikatima, ali da ostaje raniji predlog vlade za povećanje od 12 odsto.

Istakao je da početna plata u prosveti treba da bude prosečna zarada u Srbiji. 

"Danas je prosečna zarada u prosveti veća nego prosečna zarada u Republici. Ali sindikati prosvete traže i vlada se obavezala da će zajednički da se bori za to da dođemo na te nivoe da početna plata u prosveti bude prosečna zarada u Srbiji. Mi bismo sa ovim predlogom bili na oko 94-95 odsto zarade prosvetnih radnika u januaru 2025. godine i to je veliki napredak", rekao je Vučević.

 Kaže da ćemo se svi složiti da bi svi trebalo da imaju veće plate, ali da je pitanje šta možemo da omogućimo i šta je odraz naše ekonomske snage.

"Morate da vodite odgovornu politiku i zato je ovo nešto što možemo da ispunimo i možemo da izvršimo. A čekaju nas u narednih deset dana razgovori sa MMF-om. Pa ćemo u odnosu na to moći da kažemo sindikatima prosvete i nešto eventualno novo", rekao je Vučević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()