Dodik: RS i Srbija pod dodatnim pritiskom međunarodnog faktora

'Složene okolnosti traže dodatne napore. Srbija je u epicentru, uvezi sa odnosima sa Prištinom i sukobom u Ukrajini. RS je spremna da podrži evropski put BiH, ali ne i put u NATO, o tome neće biti doneta nijedna odluka'

24.11.2022. 12:40
  • Podeli:

Međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Republiku Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoja rešenja, rekao je novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakavši da je o tome upoznao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodik je zahvalio Vučiću na prilici da srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i održe prvi radni sastanak upravo u Beogradu i istakao da je to nešto što su i želeli. Na sastanku je, kaže, bilo reči o važnim temama u složenom političkom okruženju.

U prvoj nedelji decembra trebalo bi da bude formirana nova Vlada RS, a nakon toga i održana prva zajednička sednica vlada Srpske i Srbije, na kojoj će biti operacionalizovani današnji dogovori.

Radićemo, istakao je Dodik, na što većoj vrednosnoj integraciji RS i Srbije kroz različite programe i proces specijalnih veza, kako bi se naredne godine formalizovali i drugi oblici specijalnih veza.

"Opredeljenje koje smo ovde čuli je da se nastavi saradnja na projektima na političkom i drugom razumevanju situacija. Mi razumemo da Srbija stoji iza Dejtona i podržava teritorijalni integritet BiH, ali predsednik Vučić zna da je RS ugrožena sa stanovništva njenih prava u BiH, oduzimanjem preko 60 nadležnosti, i da ako se BiH ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava ne vidimo razlog da možemo da dajemo doprinos njenom antiustavnom putu", rekao je Dodik.

Republika Srpska stoji iza srpskog naroda na KiM i zalaže se da njihova prava budu zagarantovana, istako je on.

"Složene okolnosti traže dodatne napore. Srbija je u epicentru, uvezi sa odnosima sa Prištinom i sukobom u Ukrajini. RS je spremna da podrži evropski put BiH, ali ne i put u NATO, o tome neće biti doneta nijedna odluka", naglasio je Dodik.

Dogovoreni projekti su, kako je rekao visok prioritet zajedničkih napora Republike Srpske i Srbije, a u ovakvoj ekonomskoj situaciji bitna je podrška koju od Srbije dobijaju opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u kojima žive Srbi.

Dogovorena je zajednička Radna grupa za izgradnju memorijalnog centra u Gornjoj Gradini biti brzo formirana, rekao je predsednik RS.

"Verujemo da je ova generacija rukovodilaca RS i Srbije treba to da uradi, jer se dugo čekalo. To će biti pravi odraz obima stradanja Srba u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu i drugim ratovima", rekao je Dodik u obraćanju nakon radnog sastanka, koju su Željka Cvijanović i on imali sa Vučićem.

Dodik je rekao da su Cvijanovićeva i on Vučića upoznali sa kompletnom situacijom u BiH. Istakao je da tamo postoji pat pozicija koja je teško rešiva, koja se kamuflira zanemarivanjem suštine tri konstitutivna naroda.

Podsetio je da političko Sarajevo blokira mnoge infrastrukturne projekte kao što je izgradnja elektrane Buk-Bijela, aerodroma Trebinje, kao i gasovoda prema Banjaluci, a isto tako, u Federaciji BiH nema odluke u vezi sa zajedničkim projekatom auto-puta Beograd – Sarajevo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()