Đurić: Srbija će nastaviti da se zauzima za mir u Ukrajini

Đurić je, u prvom susretu sa novim šefom ukrajinske diplomatije, istakao da građani te zemlje mogu da računaju na solidarnost i podršku Srbije

25.09.2024. 19:19
  • Podeli:
marko đurić, andrej sibiga, 25 sept 2024 - TANJUG MSP-66f444948dd0b.webp Foto: TANJUG/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Sibigom i tom prilikom istakao da će Srbija nastaviti da dosledno, u skladu sa međunarodnim pravom, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.   

Đurić je istakao da je tekuća generalna debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokazala da čitav svet deli zabrinutost zbog rusko-ukrajinskog sukoba i njegovih širih geopolitičkih posledica, i izrazio nadu da će međunarodna zajednica u predstojećem periodu sa više posvećenosti raditi na traganju za mirnim rešenjima, navoidi se u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno, Đurić je zahvalio sagovorniku na podršci koju Ukrajina pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakavši da je naša opredeljenost za mir i rešavanje problema dijalogom univerzalna, i da se odnosi i na izazove sa kojima se srpski narod suočava na Kosovu i Metohiji.

Đurić je, u prvom susretu sa novim šefom ukrajinske diplomatije, istakao da građani Ukrajine mogu da računaju na solidarnost i podršku Srbije, koja će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da šalje pomoć kako bi se olakšala humanitarna kriza u toj zemlji.

Srbija je, kako je dodao, pokrenula proceduru za imenovanje ambasadora u Ukrajini, u želji da bilateralni kontakti budu što efikasniji na dnevnom nivou i da politički dijalog bude intenziviran.

Sa šefom grčke diplomatije o teškom položaju Srba na KiM

Đurić se danas u Njujorku sastao i sa ministrom inostranih poslova Grčke Jorgosom Jerapetritisom i informisao ga o teškom položaju srpskog naroda u AP Kosovo i Metohija.

Đurić je poručio da je Srbija, na temeljima tradicionalnog prijateljstva i bliskosti dveju država i naroda, opredeljena za dalje intenziviranje bilateralnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou i jačanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija zainteresovana za unapređivanje ekonomske saradnje sa Grčkom, posebno kroz povećanje robne razmene, ali i priliv grčkih investicija. 

Ministar je zahvalio Grčkoj na istrajnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, naglasivši da se naša zemlja nada da će Grčka i kao nestalna članica Saveta bezbednosti UN nastaviti da pruža podršku rešavanju problema u AP KiM kroz dijalog, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Rezolucije SB UN 1244.

Đurić je sagovornika informisao o teškom položaju u kojem se, zbog jednostranih akata Prištine, nalazi srpski narod u AP Kosovo i Metohija, istakavši da se borbom za njihova ljudska i politička prava brane i temeljne evropske vrednosti.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, ministar je posebno zahvalio Grčkoj, kao članu grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana", na zalaganju za brži proces pristupanja našeg regiona Evropskoj uniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()