EK preporučila otvaranje pregovora o unapređenom statusu Fronteksa na Zapadnom Balkanu

Fronteks bi u budućnosti mogao da rasporedi svoj korpus na granice država Zapadnog Balkana.

25.10.2022. 20:27
  • Podeli:
migranti_profimedia-0263467061-1664869225714.webp Foto: Profimedia

Evropska komisija je danas preporučila Savetu EU da odobri otvaranje pregovora o sporazumima između EU sa Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom i BiH o unapređenom statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Komisija je danas usvojila i novi paket pomoći vredan 39,2 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu.

Cilj ovog predloga je da se ojačaju kapaciteti partnera Zapadnog Balkana u njihovom upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbeđivanju bezbednosti, sa podrškom Fronteksa, objavljeno je na sajtu EK.

Fronteks će rasporediti svoje službenike na granice Zapadnog Balkana

Sporazumi Fronteksa sa Albanijom, Srbijom i Crnom Gorom već postoje, ali prema njima, raspoređivanje stalnog korpusa evropske agencija može se odvijati samo na granicama zemalja sa EU i bez sprovođenja izvršnih ovlašćenja.

Prema novom zakonskom okviru, biće omogućeno da stalni korpus Fronteksa bude raspoređen i u trećoj zemlji kao i na granicama sa trećim zemljama, i da može da sprovodi izvršna ovlašćenja, čime će se, kako navode iz EK, ojačati saradnja u upravljanju granicama na Zapadnom Balkanu.

Komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanšon je rekla da je ovaj predlog “u skladu sa novim pravnim okvirom koji bi omogućio raspoređivanje Fronteksa u sve četiri partnerske zemlje sa punom snagom svog mandata, kako bi se osiguralo da se njihove granice i dalje poštuju i štite u skladu sa najboljim evropskim standardima“.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji smatra da je ovaj paket blagovremen, jer migracija ostaje oblast u kojoj se mora još tešnje sarađivati sa zapadnobalkanskim partnerima.

Varhelji kaže da to znači i povećanu političku i finansijsku pomoć.

“Između 2021. i 2024. godine nameravamo da povećamo naše finansiranje za ukupno 60 odsto, na najmanje 350 miliona evra za naše partnere sa Zapadnog Balkana. Ovo će podržati Zapadni Balkan u svim oblastima razvoja efikasnog sistema upravljanja migracijama, uključujući azil i prijem, bezbednost granica i povratak. Računamo na posvećenost naših partnera sa Zapadnog Balkana da ove akcije budu uspešne”, kaže komesar.

EK u saopštenju navodi da paket pomoći koji je danas usvojen prati detaljnu procenu potreba uspostavljenu sa vlastima zemalja Zapadnog Balkana.

Podrška upravljanju granicama

“Podrška je usmerena na regionalne kapacitete upravljanja granicom uglavnom kroz obezbeđivanje specijalizovane opreme. Uključuje mobilne sisteme za nadzor, bespilotne letelice, biometrijske uređaje, obuku i podršku za uspostavljanje i operacionalizaciju nacionalnih koordinacionih centara. Podrška takođe pokriva operacionalizaciju objekata za migraciju, uključujući prihvatne i pritvorske objekte. Ovaj paket donosi ukupnu bilateralnu i regionalnu podršku usvojenu u ovoj oblasti u okviru IPA III na 171,7 miliona evra”, dodaje se u saopštenju

Sporazumi o statusu u okviru prethodnog mandata Fronteksa zaključeni su sa Srbijom u novembru 2019. godine, sa Albanijom u oktobru 2018. godine i sa Crnom Gorom u oktobru 2019. godine.

Pregovori sa Bosnom i Hercegovinom uspešno su okončani 2017. godine, ali statusni sporazum nije potpisan u vreme stupanja na snagu revidirane uredbe o Fronteksu.

Takođe se očekuje da će EU sutra potpisati drugi sporazum o statusu sa Severnom Makedonijom, kojim će se dozvoliti Fronteksu da rasporedi timove za upravljanje granicom u Makedoniji. Ovaj novi sporazum će se zasnivati na pojačanom mandatu Fronteksa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()