Fronteks će štititi i srpske granice: EU započinje pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana

Evropska unija je danas odlučila da započne pregovore s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom o sporazuma o saradnji s Fronteksom, u okviru novog mandata te agencije EU za zaštitu granice.

18.11.2022. 13:23
  • Podeli:
frontex facebook 2-1668774138514.webp Foto: Facebook@frontex

Kako je izjavio Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke, koja predsedava EU do kraja godine, saradnja sa Zapadnim Balkanom je od suštinskog značaja za rano otkrivanje i blokiranje ilegalnih migracija.

"Izazovi migracija na zapadnobalkanskoj ruti ne počinju na granicama EU. Saradnja sa našim partnerima, uključujući i raspoređivanje osoblja Fronteksa, od suštinskog je značaja za rano otkrivanje i blokiranje neregularnih migracija. Ovo će poboljšati zaštitu spoljnih granica EU i doprineti naporima zemalja Zapadnog Balkana da zaustave krijumčare da koriste te teritorije kao tranzit”, rekao je češki ministar.

Dogovori između EU i Albanije, Crne Gore i Srbije za saradnju sa Fronteksom već postoje.

Međutim, dogovori su bili napravljeni u okviru prethodnog mandata Fronteksa i dozvoljavali su agenciji za spoljne granice Unije da sprovodi zajedničke operacije i raspoređuje timove u regionima zemalja koje se graniče sa EU.

Sporazum sa Bosnom i Hercegovinom takođe je pregovaran pod sličnim uslovima, ali još uvek nije potpisan.

Fronteks će moći da vrši granične provere i na Zapadnom Balkanu

Sporazumi koji će biti pregovarani u okviru novog mandata Fronteksa “omogućiće agenciji da pomogne ovim zemljama u njihovim naporima da upravljaju migracionim tokovima, da suzbijaju ilegalnu imigraciju i prekogranični kriminal na njihovoj teritoriji".

"Novi sporazumi će takođe omogućiti osoblju Fronteksa da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija lica”, saopštio je Savet EU.

Sporazumi o statusu u okviru prethodnog mandata Fronteksa zaključeni su sa Srbijom u novembru 2019. godine, sa Albanijom u oktobru 2018. i sa Crnom Gorom u oktobru 2019. godine.

Na osnovu tih sporazuma članovi timova Fronteksa, su već raspoređeni u sve tri zemlje, ali su ograničeni na granice sa državama članicama.

Evropska unija je u oktobru potpisala sporazum sa Severnom Makedonijom, kojim će se dozvoliti Fronteksu da rasporedi timove za upravljanje granicom u Severnu Makedoniju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()