Hil: Briselski sporazum se odnosi na KiM, a ne na albansku manjinu u Srbiji

Pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo je pitanje države Srbije i 'to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze', istakao je američki ambasador

27.03.2023. 14:48
  • Podeli:
kristofer hil jadranka ilić tanjug (2)-6405f3e6b10a1.webp Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil izjavio je u Bujanovcu.

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje", rekao je Hil, preneo je portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da "to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze".

Prema njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, "čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština".

"Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice", naglasio je ambasador, prenosi N1.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena, koji su posle susreta sa albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa, od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()