Imenovanje Nešića preseklo dijalog na pola: Kuda dalje idu Beograd i Priština?

U odnosu na jučerašnje blage reakcije iz Brisela, tokom dana stizale su nešto konkretnije izjave na odluku Aljbina Kurtija da postavi Nenada Rašića za ministra.

Autor: Zvonko Ninkov
02.12.2022. 20:33
  • Podeli:

Imenovanje Nenada Rašića na ministarsku funkciju ugrožava i inače "krhku" situaciju, poručuju evropski zvaničnici, jer, kako kažu, nije u skladu sa najvišim pravnim aktima.

"Rekli smo jasno da imenovanje Nenada Rašića, kao ministra za zajednice i povratak, kao i sva ministarska postavljenja budu u saglasnosti sa Ustavom Kosova. Ono kako mi čitamo jučerašnje imenovanje jeste da ono nije po Ustavu. Sada je na Ustavnom sudu u Prištini da to i utvrdi", rekao je Peter Stano, portparol EU.

Ono što bi dodatno moglo da dovede do zaoštravanja situacije jesu predstojeći lokalni izbori u četiri srpska grada na severu Kosova.

"Na njima su se kandidovali predstavnici nekih srpskih političkih partija koje su dobili zanemarljiv broj glasova, ali i Albanci. I sad mi možemo da imamo situaciju da 18. tj. 19. decembra da dobijemo albanske gradonačelnike u srpskim gradovima na severu Kosova, što nas dodatno dovodi u nezgodnu situaciju", kaže Veljko Nestorović, urednik portala Kosovo onlajn.

Ipak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ostaje optimista. 

Kaže - cilj da se postigne potpuna normalizacija odnosa do početka 2024. godine, odnosno pre izbora u Uniji i SAD.

 "Želimo ovaj proces i dogovorili smo se da će se ti razgovori zasnivati na dokumentu koji sam 9. septembra, uz podršku Nemačke i Francuske, predstavio premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću. Važno je istaći i ono što su obe strane potvrdile tokom sastanka prošle srede i što je u dogovoru, da strane priznaju da se svi dosadašnji sporazumi iz dijaloga moraju primeniti. Ovo se odnosi na obe strane kao i na sve prethodne sporazume", rekao je Miroslav Lajčak.

Za razliku od Lajčaka, američki specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar daleko je konkretniji. 

Kaže da bi "ZSO trebalo i biće implementirana jer je to obavezajuća legalna obaveza Kosova, Srbije i EU, a onda i Vašingtona. 

Kako će biti primenjena, međutim, nije objasnio. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()