Inicijativa Tadićeve SDS: Srbiji su neophodni vanredni parlamentarni izbori

'SNS je na prethodnim izborima kandidovala politiku i stavove suprotne onima koje primenjuje u ovom istorijskom trenutku za budućnost naše zemlje', poručio Tadić

19.03.2023. 18:35
  • Podeli:
Boris Tadić_Foto Profimedia-63e267e21b9e3.webp Foto: Profimedia

Predsedništvo Socijaldemokratske stranke jednoglasno je donelo odluku da je neophodno hitno pokrenuti inicijativu za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Kako se navodi u saopštenju SDS, takva odluka je doneta u skladu sa činjenicom da dramatične promene državne politike zahtevaju novo izjašnjavanje građana.

"Srbiji su neophodni vanredni parlamentarni izbori, koji bi u svojoj suštini bili referendumskog karaktera. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da je vladajuća Srpska napredna stranka na prethodnim izborima kandidovala politiku i stavove suprotne onima koje primenjuje u ovom istorijskom trenutku za budućnost naše zemlje. Ovo se odnosi i na određene opozicione stranke koje se nalaze u aktuelnom sazivu parlamenta, a koje nisu dobile podršku građana za politiku koju danas podržavaju", naglasio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

On je dodao i da nijedna odluka proistekla od vlasti i parlamenta koji su na suprotnoj politici dobili podršku građana ne može biti legitimna, što dovodi u pitanje osnovne demokratske principe i pravnu državu.

"Ovo se pre svega odnosi na pitanje Kosova, ali i na ključna ekonomska pitanja, budućnost evrointegracija, borbu protiv kriminala i korupcije, kao i zaštitu životne sredine. U odnosu na sve izazove sa kojima se Srbija suočava, potrebno je da svi politički subjekti izađu sa jasnim stavovima i da se omogući građanima da glasaju spram novonastale situacije. Na sednici Predsedništva SDS zaključeno je da pregovori koji se trenutno vode o Kosovu zahtevaju vladu koja ima puni legitimitet i vladu punog kapaciteta, a ne vladu koja je vremenski oročena već prilikom formiranja. Pozivamo sve opozicione političke aktere da se priključe ovoj inicijativi i da zajedničkim naporima dovedemo do novih izbora, kako bi svaka odluka pred kojom se naša država nalazi imala pun legitimitet i podršku njenih građana", zaključeno je u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()