Inspektor u vozilu 'Rio Sava' kontroliše 'Rio Tinto': Sam na 528 bušotina

Srbija, pored toga, ima problem i sa deficitarnim brojem rudarsko-geoloških inspektora

04.02.2022. 14:43
  • Podeli:
inspektor geologija_Ne damo Jadar-1664375155266.webp Foto: Ne damo Jadar

Od kada je premijer Srbije Ana Brnabić 20. januara ukinula sve dozvole koje su date "Rio Tintu" i stavila tačku na projekat Jadar, tri parcele u Gornjim Nedeljicama kod Loznice promenile su vlasnika na sajtu e-Katastra.

Sada su u vlasništvu te kompanije.

Od petka ujutru stvar je postala još bizarnija, jer se opštinski rudarski inspektor na terenu pojavio u automobilu "Rio Sava", ćerke firme "Rio Tinto".

Marijana Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar" za UNU kaže da jedan inspektor kontroliše 528 bušotina i to iz vozila kompanije nad kojom bi trebalo da vrši kontrolu.

"Na sastanku meštana i lokalne samouprave je dogovoreno da inspektor dođe. Pričali smo sa njim, ali nam je samo rekao da će tri dana proveriti na terenu i da ćemo naknadno dobiti izveštaj", objašnjava ona i dodaje da je zabrinjava i to što se nastavilo i sa sečom šume.

Brnabić: Stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji

Predsednica Vlade Srbije ipak nije odgovorila šta će biti sa moratorijumom na iskopavanje litijuma

Kako nezvanično saznajemo od stručnjaka iz rudarsko-geološkog sektora, Srbija ima problem sa deficitarnim brojem inspektora.

"Imamo samo šest rudarskih, 2 geološka inspektora i jednog za vode. To je premalo kada se zna da obavljaju poslove u vezi sa projektnom dokumentacijom, merama zaštite, opravdanosti projekta, sprovođenja zakona, različitih uviđaja i nadzora nad pokrajinskim inspekcijama", kaže naš izvor.

Profesor u penziji Petar Papić sa Rudarsko-geološkog fakulteta za UNU otkriva da nije neobično to što je inspektor na teren došao kolima kompanije "Rio Sava" i da to ne znači da je u sukobu interesa.

"Oni znaju gde su bušotine. Geolozi su uzimali uzorke iz jezgra i analizirali na kojoj dubini ima rude koja je potrebna da se eksploatiše. Na inspektoru je da sada proveri gde su i da vidi šta će biti sa njima, da li mogu da se zatvore čepom", objasnio je prof. Papić.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saoštili su da je geološki inspektor u terenskom nadzoru i da proverava da li je zemljište nakon isteka odobrenja za istražne radove na istražnom prostoru "Jadar" vraćeno u prvobitno stanje, u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom.

"Inspekcijski nadzor vrši se u skladu sa zakonom i propisanim procedurama, što podrazumeva da se obilazak nadziranih lokacija, u ovom slučaju istražnih bušotina, vrši sa subjektom koji je predmet nadzora, kao i da inspekcijski nadzor ne traje jedan dan, već se vrši po planu i nalogu za inspekcijki nadzor do okončanja nadzora“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Da podsetimo, meštani Gornjih Nedeljica strahuju da kompanija "Rio Sava", odnosno "Rio Tinto", planira da dalje nastavi sa projektom "Jadar".

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()