Italijanski ambasador: Kurtiju zahtev za osnivanje ZSO

Međunarodna zajednica traži rešenje kosovske krize

08.03.2023. 08:44
  • Podeli:
kosovska mitrovica tanjug-6396fa304e2ce.webp Foto: Tanjug / Ilustracija

Italijanski ambasador u Prištini Antonelo De Riu istakao je da je zahtev međunarodne zajednice za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je objasnio da na sastanku u Briselu 27. marta strane nisu potpisale evropski plan niti mapu puta za njegovo sprovođenje, ali da "postoji posvećenost oba lidera da unaprede principe koji su utvrđeni u osnovnom sporazumu".

"Međutim, da bi osnovni sporazum funkcionisao, mora se dati saglasnost i na dokument koji definiše korake koji će omogućiti sprovođenje sporazuma. Dakle, obaveza je obe strane, a posebno kosovskog premijera, da se nastavi formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom”, poručio je Riu za Kljan Kosova.

Dodao je da, ako Beograd i Priština žele da postignuti sporazum funkcioniše, evropski predlog mora biti potpisan, a ne samo deklarativno prihvaćen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()