Izraelski ambasador u Zagrebu: Srbi su imali sreće što je Srbija htela da ih primi

Ambasador se osvrnuo na odbijanje arapskih država da prime palestinske izbeglice

03.11.2023. 13:26
  • Podeli:
izrael zastava pixabay-6544e6e557943.webp Foto: Pixabay

Izraelski ambasador u Zagrebu Geri Koren izjavio je da bi trebalo pitati Egipat, ali i druge zemlje na Bliskom istoku, zašto nisu primile izbeglice iz Gaze i zašto nisu nimalo oduševljene tom idejom.

Kazao je da Hrvatska zbog Domovinskog rata dobro razume čemu je Izrael izložen. Rekao je i da su Srbi sa teritorije Hrvatske imali sreće što je Srbija htela da ih primi, jer arapske države to ne žele da učine s Palestincima koje, kako je kazao, smatraju remetilačkim faktorom, odnosno svojevrsnim kreatorima problema, piše Index.hr.

„Nismo hrišćani, nećemo okrenuti drugi obraz“

Koren je rekao kako je zapadnjacima danas lako da zauzmu „pravedni stav“ o sukobu jer im niko ne preti.

„Nama je ovaj rat pitanje opstanka“, rekao je.

Kazao je kako se u Evropi žestoko ratovalo u 20. veku i da ga ne iznenađuje da su Evropljani postali pacifisti nakon dva svetska rata, ali da Izrael nije u Evropskoj uniji, nego na Bliskom istoku.

„Na Bliskom istoku su pravila drugačija“, rekao je i dodao da ljudska prava ne fukcionišu na Bliskom istoku na isti način na koji je to slučaj na Zapadu.

„Mi možemo da budemo humani, ali druga strana nije humana. Mi nismo hrišćani, mi nećemo da okrenemo drugi obraz“, rekao je.

„Ratovi nisu nežni, nisu to bile ni Oluja ni Domovinski rat“

„Ratovi nisu nežni, nisu to bile ni Oluja ni Domovinski rat“, rekao je Koren, naglašavajući da Izrael nema drugog izbora osim potpunog uništenja Hamasa.

Kazao je kako, ako Izrael i ne uspe potpuno da uništi Hamas, neće dozvoliti toj organizaciji da vlada Gazom. Istakao je kako Izrael nema nikakvu nameru da ostane u Gazi, „nego da obavi posao i ode“ iz tog obalskog pojasa.

U nekoliko navrata je rekao kako su militanti spremni da žrtvuju svoje ljude, Palestince u Gazi. Istakao je da se Hamas namerno krije iza civila te da ta militantna organizacija lažira broj mrtvih. Kazao je i da Hamas u ovim trenucima raspolaže ogromnim količinama goriva koje upumpava u podzemne tunele kako bi u njima imala vazduh, struju i ga koriste i za izradu raketa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()