Jevtić: Eskobar kaže da SAD ne zanimaju Kurtijevi uslovi za formiranje ZSO

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić bio je u radnoj poseti Vašingtonu

11.02.2023. 12:38
  • Podeli:
Dalibor Jevtić_gradonačelnik Štrpca_Foto Tanjug Rade Prelić-638cb3c375383.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da je dobio uverenje američkih zvaničnika da će Zajednica srpskih opština  biti formirana i da je od izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara čuo da američku administraciju ne zanimaju uslovi koje je postavio predsednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti.

Pristup Amerike prema Srbiji se promenio

Jevtić je rekao da je tokom nedavne posete sagovornike u Vašingtonu obavestio o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i o sve učestalijim incidentima i napadima na Srbe.

On je naglasio da se pristup Amerike prema Srbiji značajno promenio.

Jevtić je naveo da je američke zvaničnike upoznao o incidentima koji su se desili u opštini Štrpce kada su upucani dečak i mladić, kao i napadu na srpske mladiće u Klokotu i Suvom Dolu.

Jevtić je rekao da su Kurtiju uslovi za formiranje ZSO potrebni za dnevnopolitičku upotrebu i da on pokušava time sebe da opravda ili možda izbegne da pristupi onome što su od njega tražili izaslanici "petorke".

Formiranje ZSO preduslov za učestvovanje na izborima

"Ja lično nemam očekivanja, a voleo bih da me razuveri, da će formirati ZSO. Ali njegovi uslovi ne samo da nas ne interesuju, nego sam i od Eskobara čuo da to ne interesuje ni američku administraciju", naglasio je Jevtić.

Odgovarajući na pitanje šta treba da se promeni do 23. aprila da bi Srpska lista odlučila da učestvuje na izborima na severu Kosova, Jevtić je rekao da je potrebno formirati ZSO, kao preduslov za održavanje izbora, za povratak srpskih predstavnika i srpskog naroda u kosovske institucije.

"Sumnjam da će se nešto uraditi o tom pitanju, ono što mi daje tračak nade je odlučnost u SAD kada je u pitanju ZSO. Vrlo su odlučni o ovom pitanju", dodao je Jevtić, koji je i predsednik opštine Štrpce.

On je naveo da je zbog učestalih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji među njima prisutno dosta straha i da su zabrinuti, a da poverenja u kosovske institucije nema

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()