Kakvu snagu ima zahtev upućen Kforu za povratak srpskih bezbednosnih snaga na KiM

Odgovor Kfora biće važna poruka za Beograd kako da se postavi u narednim danima, objašnjavaju stručnjaci

Autor: Bojana Petrušijević
16.12.2022. 19:14
  • Podeli:

Vlada Srbije je jednoglasno usvojila zahtev za povratak bezbednosnih snaga na Kosovo. Danima unazad čula se poruka da "vri i na severu i na jugu", pa je glavni cilj potezanja ovog mehanizma zapravo zaštita srpskog stanovništva i kontrola graničnih prelaza. Međutim, kakvu snagu ima ovaj zvanični zahtev ako će biti odbijen?

"Ima unutrašnju dimenzuju - da se pošalje poruka domaćoj javnosti da je Srbija spremna da uradi sve za Srbe na Kosovu. A sa druge strane, to je i poruka: iako vi nećete prihvatiti, mi hoćemo da pokažemo spremnost da podignemo uloge, a možda i kao upozorenje", kaže Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike.

Odgovor Kfora biće važna poruka za Beograd kako da se postavi u narednim danima, objašnjavaju stručnjaci. Kako kažu, to može da bude i pritisak na međunarodne snage.

"Suština je da se KFOR vrati u funkciju i da na neki način obezbedi ponašanje koje bi garantovalo bezbednost srpskom narodu i njagov opstanak i da se ne dozvoli zanemarivanje Rezolucije 1244", kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.

Po glavi 7 u povelji Ujedinjenih nacija, zadatak KFORa je zaštita mira.  Ako se on ne obezbedi, moguće je otići i na druge instance.  

Nama to sad otvara put da, ukoliko se stanje ne promeni - da idemo na Savet bezbednosti UN. Dakle, da vratimo stvar tamo gde je mesto.  

I dok se čeka da se stvari postave na svoje mesto, čuju se odlučne poruke zvaničnika iz Brisela i Vašingtona.. Niko ne podržava povratak srpskih snaga u južnu pokrajinu. Upravo to nameće pitanje: Da li se time Srbija udaljila od strateških parnera i evropskog puta?

To u ovom trenutku nije relevantno s obzirom na mogućnost od eskalacije krize. Mislim da zvaničnike na Zapadu daleko više brine mogućnost sukoba nego slanje jednog zahteva.

Prema Rezoluciji 1244 srpski vojnici na Kosmetu mogu da budu oficiri za vezu sa civilnom misijom, mogu čistiti minska polja, čuvati spomenike kulturne baštine, ali i čuvati administrativne prelaze. Ipak, dok se čeka odgovor KFOR-a, ne treba zaboraviti ni fioke u Ministarstvu spoljnih poslova. Tamo se nalaze note zemalja koje su povukle priznanje kosovske nezavisnosti. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()