Kancelarija za KiM: Albanci prihvatili sve što su do sada odbijali

Kancelarija ocenjuje i da je današnji dogovor pokazatelj da su SAD želele smirivanje tenzija

24.11.2022. 00:00
  • Podeli:
kosovska_mitrovica__antonio_ahel__pixsell-1664463910651.webp Foto: Antonio Ahel /Pixsell

"Albanci su večeras prihvatili sve sto su prethodnih dana odbijali i o čemu nisu hteli ni da čuju", saopštila je večeras Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodeći koji su glavni benefiti dogovora koji je postignut u Briselu.

"Rečenica o saopštenju EU u kojoj se govori o ispunjenju svih prethodnih sporazuma iz dijaloga je veliki uspeh za Srbiju i bez ikakve dileme, ispunjenje tih sporazuma ide pre bilo kakvih daljih razgovora o normalizaciji odnosa", navodi Kancelarija.

Poručuju građanima i da su sačuvane KM tablice i one ostaju u upotrebi na severu KiM dok se konačno ne postigne dogovor oko toga.

"Ionako smo poslednjih godina izdali svega desetak novih KM tablica tako da ta mera nas narod ne pogađa u praksi. Naš narod na KiM će bez problema voziti i dalje svoje KM tablice. Ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti RKS tablice i to ovaj dogovor potvrđuje", ističe se u saopštenju.

Kancelarija ocenjuje i da je današnji dogovor pokazatelj da su SAD želele smirivanje tenzija i radile u tom pravcu.

Povodom dogovora Beograda i Prištine, posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, javnosti će se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će govoriti o svim detaljima postignutog sporazuma, rekao je direktor Kancelarije za KiM i pregovarač naše zemlje u Briselu Petar Petković.

"Ovim dogovorom u četvrtak od 8 časova nema nikakvih kazni od 150 evra, nema nikakve kaznene politike ni u svim ostalim fazama koje su bili deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije", poručio je Petković.

Kaže da smo ovim dogovorom sačuvali mir i stabilnost.

"Ovim dogovorom uspeli smo da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. Ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija. Biće u upotrebi i dalje. Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem srpskom narodu da mogu da spavaju, sačuvali smo naše, srpske KM tablice", poručio je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()