Kancelarija za KiM povodom 25. godišnjice otmice rudara: To je bio početak kampanje masovnog terora nad Srbima

Podsećaju da četvrt veka kasnije, izvršioci ovog zločina nad rudarima nisu pronađeni ni privedeni pravdi

22.06.2023. 10:18
  • Podeli:
kanc ki-6490125faf74b.webp Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije podsetila je da se danas navršava 25 godina od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa "Belaćevac" Termoelektrane "Obilić" na KiM, i ukazala da je to bio početak kampanje masovnog zločina i terora koju su albanski teroristi na KiM organizovali protiv civilnog, srpskog stanovništva.

"Upravo ovaj zločin pokazuje i pravu prirodu i prave ciljeve onoga što u Prištini nazivaju borbom za oslobođenje", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da se "kada danas teroristička policija na KiM, u stilu UČK, svakodnevno hapsi i kidnapuje nevine Srbe i prebija srpsku decu jasno vidi da je ta borba, ništa drugo nego pokušaj potpunog etničkog čišćenja srpske južne pokrajine, zlostavljanjem i terorisanjem nealbanskog stanovništva".

Podsećaju da četvrt veka kasnije, izvršioci ovog zločina nad rudarima nisu pronađeni ni privedeni pravdi, dok niko iz međunarodnih organizacija a ni institucija na Kosovu nije ponudio odgovore o njihovoj sudbini, ali i mnogih drugih stradalih Srba.

"To najbolje govori o dometima takozvane međunarodne pravde na Kosmetu. Srbija, srpski narod i porodice žrtava, sa bolom i pijetetom nastaviće da neguju sećanje na srpske žrtve i da traže pravdu za zločin u kome su stradali rudari sa kopova u Belaćevcu, dok su obavljali svoj radni zadatak“, navodi se dalje u saopštenju.

Kancelarija je podsetila da su, samo zato što su Srbi, na ovaj dan oteti: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()