Karpetner: SAD podržavaju evropski plan za KiM i Srbiju kao najveću ekonomiju na Zapadnom Balkanu

Karpenter kaže i da smatra da niti jedna strana, ni Beograd ni Priština, ne može da nastavi na putu ka EU dok ne dođe do normalizacije međusobnih odnosa.

14.02.2023. 20:01
  • Podeli:
američka zastava pixabay-1666803968805.webp Foto: Pixabay

SAD snažno podržavaju francusko - nemački plan, odnosno evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja, izjavio je danas Majkl Karpenter, ambasador SAD pri OEBS-u, dodajući da taj predlog sadrži izazove za obe strane, ali je i način da se dođe do normalizacije odnosa.

Teška situacija na severu KiM

Navodeći da je posetio severnu Kosovsku Mitrovicu, Karpenter kaže da situacija koju je tamo zatekao nije održiva.

"Situacija je takva da su neophodni bolji odnosi između lokalnog stanovništva i institucija u Prištini, kao i Beograda i Prištine", navodi.

Karpenter kaže i da smatra da niti jedna strana, ni Beograd ni Priština, ne može da nastavi na putu ka EU dok ne dođe do normalizacije međusobnih odnosa.

"To i dalje zahteva kriterijume vezane za vladavinu prava i korupciju, kao i odnos prema manjinama, ali ovaj predlog nosi perspektivu za evropski put i članstvo u EU", navodi.

Komentarišući svoju prošlonedeljnu posetu zemljama Zapadnog Balkana Karpenter kaže da u regionuima dosta nedovršenog posla, od kojeg su neki procesi evroatlantskih integracija.

Govoreći o usklađivanju sa evropskom spoljnom politikom, kaže da SAD podržavaju to što Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine ali i da je na Srbiji da sada odluči da li će primeniti sankcije kao zemlja koja bi da postane članica EU. 

Dodaje da će SAD dodatno podržati Srbiju investicijama.

Podrška SAD kroz investicije

"To je ono što evropska perspektiva pruža građanima Srbije, to je više investicija, prosperitet, stabilnost, vladavina prava, sve stvari koje dolaze sa članstvom u EU, ali nadamo se da neke stvari mogu biti postignute pre članstva", dodao je.

Kada je reč o odnosima Srbije i SAD, Karpenter kaže da dve zemlje imaju duge bilateralne odnose, koje bi on okarakterisao kao odlične.

"Kao neko ko je radio u Pentagonu na bezbednosnim vezama između Srbije i Amerike, rekao bih da imamo sjajnu vojnu saradnju. Mislim da postoji prostora da uradimo i više u tom smislu, možda i neka nabavka američke vojne opreme", naveo je.

Dodaje da vidi dosta potencijala da američke kompanije uđu na tržište Srbije i prošire svoje poslovanje.

"Srbija je najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu tako da može biti platforma kroz koju Amerika može pristupiti različitim tržištima u Jugoistočnoj Evropi i u smislu veza između ljudi možemo podržati intenzivniju saradnju između srpskih univerziteta, srpskih obrazovnih institucija i institucija u Americi. Vidim da je put za sve to otvoren tako da podržavam i želim da produbimo odnose još više", zaključio je Karpenter.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()