Kforu predat zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na KiM

Zahtev je predat nakon što je Vlada Srbije na sinoćnoj sednici odlučila da se uputi Kforu

16.12.2022. 11:33
  • Podeli:
merdare profimedia-0148102468-639c495bd02db.webp Foto: Profimedia

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć i najavio, a prethodno odluka doneta na sednici Vlade Srbije, na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtev srpske vlade za vraćanje stotinu do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ovakva odluka je na sinoćnjoj sednici Vlade donesena jednoglasno, a predsednik Vučić je izrazio sumnju da će Kfor prihvatiti srpski zahtev.

Ističe, vraćanje srpskih bezbednosnih snaga bilo bi u službi - mira.

"Mislim da bi to bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog kontrole onoga što oni nazivaju graničnim prelazima, u stvari administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i to bi dramatično smanjilo tenzije i do bi bila dobra odluka. Pretpostavljamo na osnovu svega što smo čuli da to neće biti prihvaćeno", kaže Vučić.

Vučić je sinoć poručio međunarodnoj zajednici, nakon što je izneo detalje francusko-nemačkog predloga za KiM, da je članstvo tzv. Kosova u UN za Srbiju neprihvatljivo te da se ostalim stvarima može razgovarati.

Na severu KiM je sedmi dan kako su Srbi podigli barikade u znak protesta zbog hapšenja policajca Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na Severu.

Sinoć je uhapšen još jedan Srbin u Bošnjačkoj mahali, u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Uhapšeni Slađan Trajković je, kao i Pantić, jedan od pripadnika kosovske policije koji su napustili službu. Prema rečima njegove supruge, terete ga za ratni zločin.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()