Ko će u četvrtak na konsultacije u Skupštini Srbije: Oglasile se pozvane poslaničke grupe

Brnabić je u ponedeljak uputila svim poslaničkim grupama poziv za novi sastanak u četvrtak

10.04.2024. 16:20
  • Podeli:
skupština srbije, 19 mart 2024 - foto Tanjug Rade Prelić-65f9a72b1d883.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević rekla je da treba otići na novi sastanak koji je za četvrtak zakazala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić o primeni preporuka ODIHR-a, ali da će koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) večeras o tome odlučivati.

PSG i Zeleno-levi front idu na konsultacije

"Ne treba da ostavimo prostor vlastima da kažu kako oni žele (ispunjenje uslova), a eto mi to ne želimo, jer to nije istina", rekla je ona za N1.

Đorđević smatra i da još ima vremena da se ispuni treći zahtev SPN i koalicije NADA da se sa beogradskim izborima istovremeno održe i ostali lokalni izbori.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović smatra da treba  otići sutra na nove konsultacije kao i da opozicija treba da se izbori za fer uslove i 2. juna izađe na izbore.

"Stav PSG je da, sve dok postoji i promil šanse, treba se boriti, izaći na novu rundu razgovora sa Anom Brnabić u četvrtak i izaći na izbore u junu", rekao je Grbović za N1.

Grbović smatra i da opozicija mora da postigne dogovor, jer bi veća šteta, kako je rekao, bila da pojedine članice koalicije "Srbija protiv nasilja" donose parcijalne odluke.

"Mi želimo minimalno pristojne uslove za održavanje izbora, sa posebnim fokusom na tri tačke koje smo istakli na prethodnim konsultacijama u Skupštini“, rekao je Grbović negirajući da traže alibi za bojkot, saopšteno je iz PSG.

NADA neće ići na konsultacije

Član Predsedništva Novog DS S-a Miloš Stanković rekao je da predstavnici koalicije NADA neće učestvovati na sutrašnjem kolegijumu, jer smatraju da je sada kasno da se razgovara o elementarnim uslovima za izbore.

"Prošle srede su raspisani izbori, a sada poziva na kolegijum. Zovu na razgovore o izbornim uslovima, nakon što je započeo izborni proces", naveo je Stanković, saopšteno je iz koalicije NADA. 

On je rekao da pod ovakvim uslovima "2. juna izbora nema" i da će voditi, kako je rekao, "aktivan otpor“.

Brnabić je u ponedeljak uputila svim poslaničkim grupama poziv za novi sastanak u četvrtak, na kome će se razgovarati o primeni svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji.

Brnabić je, kako se navodi, pozvala sve poslaničke grupe u parlamentu, iz želje da se u okviru Narodne skupštine, kao institucije sa najvećim demokratskim kapacitetom, nastavi dijalog o primenama svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()