Koliko je Srbija daleko od uvođenja sankcija Rusiji?

Prvo je Vučić rekao da to nećemo raditi 'dok šteta naneta Srbiji ne bude veća od svega drugog', a potom je ministarka Mihajlović istakla 'da bi Srbija trebalo da se opredeli po pitanju uvođenja sankcija'

14.10.2022. 19:15
  • Podeli:

Prilično jasna poruka koju smo dobili od evropskih zvaničnika, a u njima je sve češće glavna tema izbor koji se postavlja Beogradu: Da li ste sa nama ili protiv nas?

I u amandmanu na izveštaj o proširenju Evropske unije, dalje napredovanje Srbije u evrointegracijama uslovljeno je uvođenjem sankcija Rusiji.

A koliko je i da li je Srbija daleko od te odluke?

Godinama čvrsto uz Rusiju, sada, sudeći po izjavama sa vrha vlasti, Srbija je sve bliža odluci da uvede sankcije toj zemlji.

Najpre je predsednik Vučić rekao da to nećemo raditi "sve dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude veća od svega drugog", a potom je ministarka Zorana Mihajlović otišla korak dalje izjavom "da bi Srbija trebalo da se opredeli po pitanju uvođenja sankcija".

Te poruke jesu probni baloni koji se puštaju zbog reakcija javnosti, kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović, a možda i lagana priprema mnenja za potpuni obrt u odnosima sa Rusijom.

"Mislim da Vučić jednim delom kupuje i vreme u nadi da će se nešto desiti na istočnom frontu, da će pobediti bilo ko ili prelomiti u jednom ili drugom pravcu, ali se to ne dešava... Mislim da je to loš način kupovine vremena. Možda bi pritisci bili manji da se jasno reklo 'Osuđujemo ugrožavanje teritorijalnog integriteta, ali ne podržavamo uvođenje sankcija' – i tačka", kaže Vukadinović za UNU.

Nema dileme da je višestruko jeftiniji ruski gas bio razlog da Srbija ne podrži zapadne sankcije Moskvi. Sada, međutim, kada EU preti blokiranjem dotoka ruske nafte preko Hrvatske, ta računica se kvari. Ali još veću cenu Srbija bi platila gubljenjem evropske perspektive.

"U Srbi postoji unikatan moment, kada treba da se odluči između Istoka i Zapada. Ta neka pozicija između ne samo da je romantizovana, nego više neće biti optimalna opcija za nas. Tako da ćemo u narednom periodu videti klasifikaciju Srbije", smatra politički analitičar Dragoslav Rašeta, iz organizacija "Novi treći put".

To opredeljivanje Srbije za Zapad neće ići nimalo lako jer je,  prema anketama, više od 80 odsto građana protiv uvođenja sankcija Rusiji. Takođe, posebno će biti komplikovano ubediti javnost da takva odluka neće imati posledice po stav Rusije po pitanju Kosova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()