Kosovo između samoproglašene nezavisnosti i neispunjenih očekivanja: 'Nema posla, nema plate'

Entuzijam je zamenila surova svakodnevica, a nestablno područje odvraća investitore da ulažu na Kosovu i Metohiji

Autor: Web UNA Srbija
17.02.2023. 19:30
  • Podeli:

I pored toga što čak 97 država sveta ne priznaje Kosovo kao državu, ono obeležava 15 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti. Taj dan je svečano obeležen u Prištini, uprkos tome što ne dele svi stanovnici Kosova taj entuzijazam.

Svečanom paradom Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije obeležena je jubilarna godišnjica otkako je parlament 2008. usvojio Deklaraciju o nezavisnosti. Centar grada ukrašen je zastavama Kosova i Albanije, a u posetu je stigao i predsednik te zemlje Bajram Begaj.

Na posebnoj sednici kosovske Skupštine on je sa govornice, ukrašene simbolom OVK (UČK), poručio da se "sa zahvalnošću seća Adema Jašarija i boraca za slobodu OVK". Premijer Aljbin Kurti je iskoristio ovaj dan da istakne zavidan položaj manjina na Kosovu.

"Nigde u Evropi manjine ne uživaju takva prava na svim nivoima kao što je to slučaj ovde. Naš je zadatak da budemo oprezni i izbegnemo narušavanje te ravnoteže nekakvim eksperimentalnim formulama koje, bez obzira gde su primenjene, nisu dale pozitivne rezultate", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Međutim, u delovima Kosova gde žive Srbi daleko je od dobrog. Štaviše, poslednjih meseci sumorni niz se samo produžava.

"Sve je više problema za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, počev od barikada, jednih, drugih, pucanja na decu, prebijanja dečaka u Suvom dolu nadomak Mitrovice i svih ostalih problema koji su vezanih za tablice, pa i za lične karte", kaže za UNU urednik TV Most Lazar Stević.

"Ovo, možda, zvuči kao pesimistična izjava, ali to je, u stvari, trenutno stanje u kojem živi srpska zajednica koja se posle svakog ciklusa krize poput ovog poslednjeg, sa kojim smo se suočavali tokom novembra i decembra, brojčano dodatno smanjuje", ocenjuje direktor nevladine organizacije "Aktiv" Miodrag Milićević.

Ni velika očekivanja građana Prištine od nezavisnosti nisu potpuno ispunjena. Dok neki tvrde da Kosovo nikada ranije nije bilo "u tako dobroj poziciji", dugi kažu da ipak nije baš "tako dobro" jer nema posla, a samim tim ni plate. Entuzijam je zamenila surova svakodnevica, a nestablno područje odvraća investitore da ulažu na Kosovu.

"Suština ekonomskog razvoja – to nedostaje. Moramo biti svesni toga da se ne živi od euforije, moramo shvatiti iskreno situaciju u kojoj smo sada, da je zajednički imenilac rešavanja svih problema i otvaranja nove perspektive, ne samo za Kosovo, već i za Zapadni Balkan – rešavanje problema između Kosova i Srbije", ističe ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu.

Dijalog sa Beogradom opterećuje vlast u Prištini, zaključuju analitičari, tako da je sva pažnja usmerena ka tome, pa se sve ostale teme guraju u njenu senku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()