Kurti: Ove nedelje podnosimo zahtev za članstvo u EU

Kako se očekuje, zahtev će će biti podnet 15. decembra a primiće ga češki ministar za evropske poslove Mikulaš Bek, s ozbirom na to da Češka presedava Unijom do kraja godine.

13.12.2022. 11:56
  • Podeli:
kurti profimedia-0739608941-63985a1bee1a0.webp Foto: Profimedia

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih instuticija, potvrdio je da će tzv. Kosovo ove sedmice da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče na novinarskoj konferenciji da Srbija očekuje takav potez Prištine.

"Pre nedelju dana, na samitu u Tirani, EU je zajedničkom izjavom pozvala na ubrzani proces članstva. Dakle, naša aplikacija za EU ​​odgovara obećanju koje je EU dala regionu za članstvo sa samita u Solunu 2003. godine, ali i na odgovor dat pre nedelju dana u Albaniji", rekao je Kurti na sednici Vlade, prenosi Reporteri. 

Kurti je izjavio da je EU mesto mira, jednakosti i napretka i da je, zbog toga "mesto Kosova, miroljubivog i demokratskog, prirodno u ovoj zajednici“.

Kako se očekuje, zahtev će će biti podnet 15. decembra a primiće ga češki ministar za evropske poslove Mikulaš Bek, s ozbirom na to da Češka presedava Unijom do kraja godine.

Podsetimo, situacija na severu KiM biće tema i današnjeg sastanka u Briselu na kome će ministri EU za evropska pitanja raspravljati o proširenju Unije na Zapadni Balkan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()