Kurti: Priština će pre Božića podneti zahtev za članstvo u EU

Govoreći o geopolitičkoj situaciji kao posledici rata u Ukrajini, Kurti je pozvao prisutne da ne budu neutralni "prema onima koji se pretvaraju da su neutralni prema ruskoj agresiji".

08.12.2022. 14:31
  • Podeli:
aljbin kurti profimedia-0726629678-1665835750829.webp Foto: Profimedia

Aljbin Kurti, koji boravi u Beču, najavio je da će Priština do kraja decembra podneti zahtev za članstvo u EU. Preciznije, premijer privremenih prištinskih institucija oročava podnošenje zahteva za članstvo na - pre katoličkog Božića.

„Ovog meseca, pre Božića, podnećemo zahtev za članstvo u EU“, rekao je on na Samitu zapadnobalkanskih lidera Socijalističkih i demokratskih partija Evrope (SD) od kojih je i zatražio podršku.

Neutralnost prema Rusiji

Na samitu je ovoj grupi stranaka predao i dokument o namerama Prištine da postane članica Unije ali i zahtev da njegova partija "Samoopredeljenje" postane pridruženi član SD-a.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji kao posledici rata u Ukrajini, Kurti je pozvao prisutne da ne budu neutralni "prema onima koji se pretvaraju da su neutralni prema ruskoj agresiji".

Ne imenujući o kojim se zemljama radi, ali jasno aludirajući da je reč o Srbiji, Kurti naglašava se "neke zemlje samo pretvaraju da seu neutralne prema Rusiji".

Kurti dodaje i da bi, prema njegovom predlogu, zabrana neutralnosti "ojačala solidarnost među državama i pomogla ukrajinskom narodu", prenosi Reporteri.

„Treba odbaciti svaku neutralnost u vezi ruske agresije. Neutralnost je ciničnost. Neutralnost znači distanciranje od situacije. Nažalost to što pojedine zemlje tvrde da su neutralne, to je lažna neutralnost, ali nije lažna neutralnost zapada prema neutralnosti tih zemalja“, kazao je on.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()