Lajčak najavljuje: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedelja

'Ovde sam da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da, na osnovu dokumenta koji sam ovde predstavio, razgovaramo o sledećim koracima u procesu. Želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedelja'

Autor: Web UNA TV
06.12.2022. 11:53
  • Podeli:
Miroslav Lajčak_Foto Tanjug Zoran Žestić (2)-638f1e88b5f6c.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i načiniti naredne korake u tom procesu, izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem se očekuje za nekoliko nedelja u Briselu, istako je on.

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o dešavanjima na severu Kosova i Metohije, kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi portal Reporteri.

"Srećom od 23. novembra više nemamo rokove i krize i možemo da razgovaramo o suštini. Zato sam ovde. Da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da na osnovu dokumenta koji sam ovde predstavio, razgovaramo o sledećim koracima u procesu. Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedelja", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

On je preneo da je sa Kurtijem razgovaram o situaciji na severu KiM posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, policije i pravosuđa kao i o pripremama za lokalne izbore.

"Jedno je jasno, da imamo ogroman bezbednosni vakuum koji nije dobar za ljude i želimo da se vratimo u normalu, gde policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi", naglasio je Lajčak.

Na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma i martu 2023. godine, koji je Kurti pomenuo kao rok za normalizaciju odnosa, Lajčak je rekao da nije ovek rokova", ali je naveo da je sada "pravi trenutak" i da "nema vremena za gubljenje".

"Verujemo da nema vremena za gubljenje. Nema pritiska, ali ne želimo da izgubimo ovaj trenutak. Razgovarali smo i o dešavanjima na severu. Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno", ocenio je Lajčak.

'Pacta sunt servanda'

Prema Lajčakovim rečima, EU ne želi da predstojeći vanredni lokalni izbori na severu KiM budu faktor destabilizacije, prenosi RTS.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, njegov stav je da su dve strane preuzele obaveze za implementaciju postignutih sporazuma.

U dijalogu su i Beograd i Priština preuzeli obaveze, neke su implementirane, a neke nisu, a princip "pacta sunt servanda" – ispunjavanja dogovorenih obaveza, nalaže obema stranama da sve što je potpisano mora biti implementirano, istakao je Lajčak.

"U bilo kom drugom slučaju obezvređuje se dijalog i proces nikada neće uspeti", zaključio je Lajčak, koji je na Tviteru naveo da normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila u centru pažnje današnjeg sastanka sa Kurtijem.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom i naše planiranje narednih koraka bili su istaknuti na mom sastanku sa Aljbinom Kurtijem jutros u Prištini. Naš sastanak smo iskoristili i za razgovor o situaciji na severu Kosova i energetici", napisao je Lajčak na Tviteru.

Specijalni predstavnik EU za dijalog juče je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o nastavku dijaloga i povratku Srba u privremene prištinske institucije. Lajčak je na Tviteru naveo da je tokom sastanka bilo reči i o energetskoj mapi puta i nestalim osobama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()