Makron: Vučić i Kurti iskazali jasno angažovanje da će sprovesti postignute sporazume

Mi smo dobili veoma jasno angažovanje obe strane da će primeniti Briselski sporazum i sporazum iz Ohrida, rekao je francuski predsednik

27.10.2023. 18:27
  • Podeli:
vučić makron tanjug-653be4b611e63.webp Foto: Tanjug

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Briselu da su, u jučerašnjim razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, obe strane iskazale jasno angažovanje da će sprovesti postignute sporazume.

Na konferenciji za novinare posle dvodnevnog samita EU u Briselu, Makron je rekao da su se lideri Unije, pored rata u Ukrajini, kao i stanja u Izraelu, posvetili i situaciji između Beograda i Prištine posle jučerašnjih sastanaka u Briselu s Vučićem i Kurtijem.

"Italijanska premijerka Đorđa Meloni, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Saveta EU Šarl Mišel, šef evropske diplomatije Žozep Borelj, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i ja razgovarali smo juče sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem. Mi smo dobili veoma jasno angažovanje obe strane da će primeniti Briselski sporazum i sporazum iz Ohrida, kao i da će u najkraćem roku primeniti dogovor o formiranju ZSO", rekao je Makron.

Makron je istakao da je Uniji sada "zaista važno da to sada postane stvarnost" i da se "nastavi s normalizacijom odnosa" Beograda i Prištine.  

"Ponovili smo našu osudu napada od 24. septembra i zatražili jasne mere i istrage od predsednika Vučića”, rekao je francuski predsednik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()