Ministar odbrane: Bilo je i povremenih ulaza na teritoriju Srbije, Mehaj: Mi nemamo ništa s tim

Ministar odbrane Vučević saopštio je da je bilo prelaza sa KiM na teritoriju centralne Srbije, dok Ahmed Mehaj tvrdi da dronovi nemaju veze sa privremenim prištinskim institucijama.

02.11.2022. 09:27
  • Podeli:
1mig 29 vojska srbije ministarstvo odbrane-1667377597295.webp Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je više bespilotnih letelica nadletalo linijiu administrativnog prelaza Srbije i Kosova i Metohije, ali da je bilo i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije, kao i da su dolazile sa teritorije pokrajine Kosova i Metohije.

Bilo je i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije

Kako je naveo Vučević, ukoliko letelice ponovo budu uočene one će biti elimisane ili stavljene pod kontrolu Vojske Srbije, kako stoji i u naredni vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića.

"Ne samo juče, prethodna tri dana naša vojska uočava bespilotne letelice koje se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije i Kosova i Metohije, ali i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije sa pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih kasarni", kazao je Vučević.

 

On je i precizirao da su se letelice kretale iznad Topličkog i Nišavskog okruga te da ih je bilo više, kao i da je bilo više naleta.

Da bi se izbegle situacije kakve su viđane u Ukrajini, da zbog sporog administrativnog donošenja odluka se dođe u situaciju koja ima ishod kakav nije očekivan, vrhovni komandant je izado naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.

On je i dodao da migovi nisu partrolirali zbog dronova već da je u pitanju redovna kontrola našeg neba i policijsko patroliranje.

Vučević: Možemo da upotrebimo i topove i mitraljeze

Vučićević je i napomenuo da VS ima kapacitet i sposobnost da odgovori na svaki zadatak, rekavši da ukoliko je potrebno mogu da se upotrebe i avionski mitraljezi i topovi.

Ministar odbrane je rekao i da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administrativnim linijama, da ulazi u Kopnenu zonu bezbednosti suprotno Rezoluciji 12 44, Vučević kaže da verovatno zbog tih neistina neko pokušava da kroz "špijuniranje" dođe do nekih informacija.

Kada je reč o stepenu borbene gotovosti, Vučević kaže da je predsednik republike kao vrhovni komandant pre tri dana izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti.

Vučević je dodao i da ne može da kaže da ne postoje bezbednosni rizici trenutno i da je tome razlog neodgovorno ponašanje administarcije u Prištini.

Na pitanje kakvi su bezbednosni rizici trenutno, Vučević kaže da ne može da kaže da ne postoje, pre svega zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini.

O incidentu sa dronovima oglasio se i ministar odbrane privremenih prištinskih inistitucija Armend Mehaj koji kaže da dronovi nisu došli sa teritorije tzv. Kosova te da su takve tvrdnje "samo izgovor za povećanje broja trupa srpske vojske" oko administrativne granice i sredstvo za širenje panike među građanima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()